10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

17.09.2021 / 11:16 KORONAVIRUS - Rigorozne mjere

Suspendovano 3.000 nevakcinisanih zdravstvenih radnika u Francuskoj

Suspendovano 3.000 nevakcinisanih zdravstvenih radnika u Francuskoj

U Francuskoj je suspendovano 3.000 zdravstvenih radnika i obustavljena im je isplata plaća zbog odbijanja vakcinacije protiv COVID-19.

Ministar zdravstva Olivier Veran rekao je da su radnici dobili pisano obaviještenje da prime barem jednu dozu prije određenog roka, piše britanski Guardian.

Veran je rekao da je "nekoliko desetina" dalo ostavku umjesto da primi vakcinu, ali s procijenjenih 2,7 miliona zdravstvenih radnika u Francuskoj, "nastavak zdravstvene zaštite je osiguran", rekao je.

U julu je predsjednik Emmanuel Macron poručio osoblju u bolnicama i staračkim domovima, kao i onima u vatrogasnoj službi da imaju rok do 15. septembra da budu djelimično ili potpuno vakcinisani.

Francuska krovna zdravstvena organizacija Sante Publique procjenjuje da manje od 12 posto bolničkog osoblja i oko šest posto ljekara u privatnoj praksi nije vakcinisano.

Trenutno je nešto manje od 47 miliona Francuza u dobi od 12 i više godina potpuno vakcinisano, što predstavlja 81,4 posto populacije; 86,1 posto je primilo najmanje jednu dozu.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo