4°C
Mostar 10°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

17.09.2021 / 20:03 Fudbal - Premijer liga BiH

Sarajevo šokantno poraženo od Leotara na Koševu

Sarajevo šokantno poraženo od Leotara na Koševu
Foto: FENA
Sarajevo je večeras na Koševu doživjelo iznenađujući poraz od Leotara u 9. kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine. Tim iz Trebinja je slavio s minimalnih 0:1 i kući nosi sva tri boda.

Opet je Sarajevo pružilo blijedu predstavu na svom stadionu, nije imalo rješenje za dobro postavljenu odbranu gostiju, a i propustili su bordo momci nekoliko lijepih šansi, posebno u prvom dijelu.

Leotar je svoju šansu znao materijalizirati, a u 66. minuti je za njegovu pobjedu pogodio Miloš Aćimović. Postavio je tada konačnih 0:1. Pobjeda gostiju mogla je biti i ubjedljivija, ali u sudijskoj nadoknadi Paranos nije uspio realizirati jedanaesterac.

Ovo je već treći poraz Sarajeva na Koševu ove sezone u Premijer ligi BiH, a izgubilo je i od Milsamija na ovom stadionu u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu…

Na početku utakmice Sarajevo je dva puta zaprijetilo nakon prekida. Prvo je Kurdić glavom poslao loptu preko gola u petoj minuti, a potom je tri minute poslije isto uradio i Dupovac. Mladi golman Šahinović je uhvatio jedan dalekometni pokušaj igrača Leotara nakon 15 minuta igre.

U 17. minuti Bagarić je tražio Ahmetovića, iako je mogao šutirati, ali je Arsić intervenisao i izbio loptu u korner. Uslijedila su četiri loša pokušaja bordo kluba u kratkom periodu, a pokušavali su Ahmetović, Oremuš, Hebibović i Bagarić.

Na drugoj strani u 25. minuti Paranosa je uputio loš udarac iz izgledne situacije. Dvije minute poslije domaći su imali ogromnu šansu. Hebibović je izašao na Vukanovića, ali mu je odbranio golman Trebinjaca, a lopta se odbila do Bagarića i iznenadila ga, tako da nije uspio šutirati na prazan gol.

Bordo klub je prijetio u prvih pola sata, ali u nastavku viđena je igra sa dosta manje uzbuđenja. Zec je loše šutirao u 34. minuti i tako je propala dobra prilika za goste. Nijedna ekipa do kraja poluvremena nije napravila ništa konkretno, tako da je ostalo 0:0 do odlaska na odmor.

Slična situacija na terenu viđena je i u nastavku. Sarajevo je imalo inicijativu, držalo loptu u svojim nogama, ali jako teško je dolazilo u poziciju da ugrozi gol na kojem je stajao Vukanović.

Leotar je sporadično prijetio iz kontranapada i strpljivo čekao svoju šansu, koju je na kraju i dočekao. U 58. minuti je dobar šut Kapića s 20 metara završio pored gola, a prethodno je dva puta izblokiran Hebibović.

U 66. minuti muk na Koševu. Izveli su gosti slobodnjak sa skoro 40 metara, a odbrana Sarajeva je bila očajno postavljena. Bosančić nije uspio dobro primiti loptu, iako je bio oči u oči sa Šahinovićem, ali ona dolazi do Aćimovića, koji sa desetak metara pogađa za 0:1!

Moglo je Sarajevo brzo uzvratiti, pošto se u sljedećem napadu zatresla stativa gola Leotara. Šabanović je centrirao s lijeve strane na Ahmetovića, a lopta je na kraju pogodila stativu…

U 70. minuti Kobiljar dobro prolazi po desnoj strani, potom snažno centrira, a tako tu loptu nije uspio smiriti Cmiljanić, koji je bio usamljen na drugoj stativi. Deset minuta poslije je u šansi rezervista Varešanović, ali izblokiran je u posljednji čas požrtvovanom reakcijom defanzivaca Leotara.

Finiš meča nije donio ništa novo, Sarajevo je sve vrijeme izgledalo bezidejno i nije moglo izboriti čak ni bod protiv potpunog autsajdera. U 91. minuti velika greška Dupovca i golmana Šahinovića. Iskusni Ristić se ubacio između njih i na kraju ga Šahinović ruši, te Grbić pokazuje na kreč. Ipak, šut Paranosa s bijele tačke sjajno brani Šahinović.

Premijer liga BiH, 9. kolo:

Sarajevo – Leotar 0:1 (Aćimović 66′)



(Vijesti.ba / SCsport)

Izdvajamo