-2°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

23.09.2021 / 16:05 Politika - Demografski samit

Orban u Budimpešti okupio zanimljivu konzervativnu ekipu

Orban u Budimpešti okupio zanimljivu konzervativnu ekipu
Foto: AFP

Konzervativni čelnici srednjoeuropskih država potpisali su u četvrtak u Budimpešti zajedničku deklaraciju u kojoj kažu da imigracija ne smije biti odgovor na demografske probleme Europske unije, pozivajući blok da ostavi obiteljsku politiku u nacionalnim jurisdikcijama.

"Svaka zemlja članica trebala bi oblikovati svoju obiteljsku politiku u skladu sa svojim ustavom, tradicijom i običajima. Obiteljska politika jest i treba ostati u nacionalnoj kompetenciji", kaže se u priopćenju premijera Mađarske, Poljske, Češke, Slovenije i predsjednika Srbije.

Na demografskom panelu sudjeluju Viktor Orban, Mateusz Morawiecki, Andrej Babiš, Janez Janša i Aleksandar Vučić, kao i nekadašnji američki potpredsjednik Mike Pence i srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Pod geslom "Jake obitelji za jake nacije", Orban i Pence branili su suverenitet i "obiteljske vrijednosti", prvog dana demografskog samita koji je postao mjesto susreta desničarskog identiteta.

Jačanje obitelji

Prije govora u petak francuskog novinara i komentatora Erica Zemmoura, potencijalnog kandidata za predsjedničke izbore u svojoj domovini, sudionici su u četvrtak zaredali govore neliberalnih tonova, piše francuska agencija France presse.

"Da bi naša civilizacija napredovala (...), prioritet nam mora biti jačanje obitelji na kojima su naše nacije izgrađene", izjavio je Pence hvaleći mađarsku natalitetnu politiku.

Ta je politika rješenje za "poništenje demografskog pada", a ne "otvaranje granica", rekao je.

Orban je na Četvrtom demografskom samitu u Budimpešti rekao da su "migracija ovdje pitanje identiteta. Europske zemlje su jedino funkcionalne ako njene članice imaju iste poglede na glavna pitanja. Nacije kojima nedostaje ta zajednička osnova će se raspasti u Europi", prenijela je agencija MTI.

Orban se založio za državu "koja štiti obitelj, temelj opstanka nacije" koja je na udaru "napada zapadne ljevice".

"Oni pokušavaju relativizirati pojam obitelji uz potporu LGBT i rodnom lobiju", argumentirao je nakon što su ga najavili kao "oca petero djece".

Mjere protiv LGBT zajednice

Tako je opravdao mjere poduzete protiv LGBT zajednice u Mađarskoj gdje je parlament u lipnju usvojio amandmane kojima se zabranjuje "promicanje ili predstavljanje homoseksualnosti mlađima od 18 godina".

Babiš je izjavio da Europa mora povećati natalitet kako bi spriječila pad broja stanovnika, a da je aktualna pandemija koronavirusa dokazala da su države koje vrednuju obitelj nezamjenjive.

On je dodao da, iako se u Češkoj posljednjih godina povećava natalitet, još uvijek nije dostigao zadovoljavajući broj za očuvanje nacije.

Kako je rekao, osnova društva je obitelj, a dijete temelj ljudskog postojanja.

"Djeca su za nas smisao života, ne bi trebala biti teret obiteljskom proračunu. Ako budemo u vladi nakon izbora u listopadu, inzistirat ćemo na uvođenju ministarstva za obiteljsku politiku", rekao je Babiš.

Demografski samit u Budimpešti, koji se održava svake dvije godine, postoji od 2015. ali ove godine je izrazito politički obojan.

Nakon odlaska američkog predsjednika Donalda Trumpa i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, s kojim je bio blizak, Viktor Orban se predstavlja više nego ikada kao posljednje utočište pred liberalnim razmišljanjem zapadnih demokracija.




(jutarnji.hr)

 

Izdvajamo