8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka °C
Bihać 10°C

23.09.2021 / 17:24 Regija - Predsjednik Srbije

Vučić: EU i Amerika znaju do koje ćemo granice trpjeti Kurtijevo nasilje

Vučić: EU i Amerika znaju do koje ćemo granice trpjeti Kurtijevo nasilje

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je zabrinut povodom informacije da su trojicu Srba pretukli pripadnici specijalnih snaga policije Kosova u blizini administrativnog prijelaza Brnjak.

- To je pitanje i za NATO i za EU zašto to dozvoljavaju. Mi smo im jasno rekli koje su granice do koje ćemo mjere trpjeti nasilje (premijera Kosova) Albina Kurtija i njihovih snaga.

I to znaju i Evropljani i Amerikanci, veoma, veoma precizno smo rekli. I veoma precizno smo rekli koji su naši potezi i kojim redoslijedom idu - rekao je Vučić novinarima poslije demografskog samita u Budimpešti.

Ističe i da se novi pokušaji fizičkog ugrožavanja ili progona Srba "neće dogoditi".

Vučić je rekao i da je "dobro što Briselski sporazum važi" i dodao da sutra očekuje hitan sastanak Upravljačkog tima oko Zajednice srpskih opština (ZSO).

Naveo je i da se nada kako neće ponovo proći devet godina, a da se ništa ne desi po tom pitanju, prenosi Beta.

Vučić se u Budimpešti sastao s predsjednicima vlada Mađarske Viktorom Orbanom, Slovenije Janezom Janšom i Češke Andrejem Babišom i istakao da je "kao i uvijek" s njima razgovarao i o pitanju Kosova.

Naglašava da je on kriv za povlačenje iz procedure Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima i dodao da taj tekst "nije ni pogledao".

- Ja sam kriv što se povlači nacrt iz procedure i izvinio sam se (ministru unutrašnjih poslova) Aleksandru (Vulinu). To sam uradio, jer je ostalo još šest mjeseci do izbora i ne želim da u tom periodu donosimo takve zakone - rekao je Vučić novinarima u Budimpešti.

Naveo je da nije "ni pogledao zakon, nijedno slovo" i dodao da to "ni nije zakon, niti prijedlog zakona" već da je riječ o nacrtu zakona.

Vulin je ranije danas izjavio da je na inicijativu Vučića povukao iz procedure Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima, koji je naišao na velike kritike opozicije i stručne javnosti i dodao da je tako želio da "izbjegne krv na ulicama Beograda".

Vučić je rekao da opozicija zbog tog nacrta zakona poziva na nasilje a da ne zna ni o čemu se u nacrtu radi. On je naveo da se aktuelna vlast bori protiv kriminala i korupcije, za razliku od prethodne koja je sada kritikovala taj nacrt zakona.

- Da li više vjerujem Vulinu ili lažovima koji bi da stave najgori žig na čelo srpskog narodu, vjerujem njemu - naveo je Vučić.

(Vijesti.ba/Danas.rs)

Izdvajamo