8°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

24.09.2021 / 08:55 BiH - „Prostor Bosne pod rimskom vlašću“

Veledar: Povećati svijest o važnosti antičke kulture na području BiH

Veledar: Povećati svijest o važnosti antičke kulture na području BiH
Foto: FENA

Udruženje Bathinvs i Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) organizirali su tribinu „Prostor Bosne pod rimskom vlašću“ na kojoj je predavanje održala mr.sc Amela Veledar.

- Cilj predavanja je povećati svijest o važnosti antičke kulture na području Bosne i Hercegovine, posebno antičkih kultova koji su ovdje praktikovani prije 2.000 godina i otvoriti veću angažovanost po pitanju rasvjetljavanja određenih stvari koje nisu dovoljno istražene u prošlosti - rekla je Feni Veledar.

Konstatovala je da su kultovi bili veoma prisutni i da su nastajali pod raznim utjecajima koji iz današnje perspektive ne mogu tek tako jasno da se rasvijetle.

Moderator tribine bio je sekretar VKBI Emir Zlatar koji je istakao da je nastojanje da se u bh. javnosti predstavi period koji nije dobro istražen u BiH o položaju Bosne pod rimskom vlašću.

- Želimo pozvati nadležne organe vlasti da više ulože u naučno-istraživačke radove, a univerzitete i fakultete, koje imaju katedre za historiju, da ulažu u postdiplomske studije za one studente koji žele da izučavaju navedeni period kako bi BiH imala novih saznanja - poručio je Zlatar na današnjoj tribini.  

Također, na skupu je govorio i prof.dr. Salmedin Mesihović.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo