8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

24.09.2021 / 15:47 BiH - Član Predsjedništva

Džaferović: Ustavni sud BiH donio je jedinu moguću i logičnu odluku

Džaferović: Ustavni sud BiH donio je jedinu moguću i logičnu odluku
Foto: FENA

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je jedinu moguću i logičnu odluku kada je u pitanju njegova ocjena da su odredbe Zakona o šumama Republike Srpske neustavne - izjavio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

- Ta odluka je u skladu sa Ustavom BiH i ona je na tragu ranijih odluka Ustavnog suda BiH, a vezano je za državnu imovinu. Država BiH mora donijeti zakon kojim će urediti pitanje državne imovine i upravljanja državnom imovinom i to je njen posao, nije to posao ni jednog drugog nivoa vlasti u BiH - stava je Džaferović.

Napominje da bi se tim državnim zakonom trebalo urediti šta će biti uloga i drugih organa vlasti kako nalaže i odluka Ustavnog suda, prva odluka tog suda koja govori generalno o državnoj imovini.

Ustavni sud BiH našao je da pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske u kojima se vlasništvo nad šumama na području tog entiteta isključivo tretira vlasništvom Republike Srpske, nisu u skladu sa Ustavom BiH.

Potpredsjednik Ustavnog suda Mirsad Ćeman dodao je da to pitanje treba urediti država BiH svojim zakonom jer nadležnost ima prije svega država BiH, dakle Parlamentarna skupština BiH i onda zavisno od rješenja i kriterija koji budu utvrđeni tim državnim zakonom mogu i entiteti ili druge organizacione jedinice.

Poenta u ovoj odluci je, dodaje, da je Ustavni sud zaključio da je i ovlaštena i pozvana i obavezna Parlamentarna skupština BiH da donese zakon i da onda uredi koji nivo će u BiH imati i koliko vlasništva na, u konkretnom slučaju, šumama.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo