2°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

11.10.2021 / 16:45 KORONAVIRUS - Pogoršana epidemiološka situacija

Švicarska uvrstila BiH među rizične zemlje

Švicarska uvrstila BiH među rizične zemlje

Švicarska je od danas uvrstila BiH među rizične zemlje zbog razvoja epidemiološke situacije, saopšteno je iz švicarske Ambasade u Sarajevu.

U saopštenju se precizira da je za nevakcinisane državljane trećih zemalja koje spadaju među rizične ulazak u Švicarsku moguć samo u hitnim slučajevima.

"U tom slučaju neophodno je dobiti takozvanu lese /Laissez/ propusnicu. Obrazložene i opravdane upite moguće je poslati na mejl /[email protected]/. Lista sa pobrojanim situacijama hitnih slučajeva može se naći na veb-stranici Državnog sekretarijata za migracije među kovid 19 direktivama", ističu iz Ambasade Švicarske.

Licima koja dolaze iz rizične zemlje i dalje je dozvoljen ulazak u Švicarsku ako se dokaže da su imunizovana priznatom vakcinom, shodno odluci švicarskog Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

"U zavisnosti od toga da li se radi o državljanima EU, državljanima članica Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu /EFTA/ ili državljanima drugih zemalja za ulazak u Švicarsku primjenjuju se različiti propisi", napominju iz Ambasade i dodaju da je Državni sekretarijat za migracije Švicarske nadležni organ u toj zemlji.

Od pristupanja Švicarske Šengenskom i Dablinskom sporazumu 12. decembra 2008. godine, švicarska predstavništva u inostranstvu mogu izdavati određene vrste viza, zavisno od svrhe planiranog boravka u toj zemlji.


(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo