3°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

14.10.2021 / 18:33 Politika - Istočno Sarajevo

Dodik najavio sankcije Njemačke i poručio: Neće biti rata

Dodik najavio sankcije Njemačke i poručio: Neće biti rata
Foto: N1

Milorad Dodik danas je nakon sastanka sa ambasadorima rekao da Ustavni sud BiH donosi sramne odluke.

- Ponaša se vanustavno i dodao da se radi o kriminalnoj organizaciji koja je sve vrijeme kršila Ustav, te je "smatrala da je političkom silom, iza koje stoje Evropska komisija - predvođena Njemačkom, SAD, Velika Britanija, korak po korak dovoljno da ovdje učine nelegitimnu i razvlašćenu RS", kaže Dodik i dodaje:

- Ova generacija političara ne može da stane iza toga i zato smo se uputili na ovaj put. I to ne može da zaustavi ni Evropska komisija, ni naravno SAD, ni ovi Englezi koji su sve to zakuhali.

Kaže da je za razgovor, ali ne i za to da "nam iko prijeti". U tom pogledu, navodi kako je on ali i čitavo rukovodstvo RS veoma uvjereno da RS ima pravo na svoju ustavnu poziciju. Prema njegovim riječima, dva naroda - Srbi i Hrvati - ne žele ovakvu majorizaciju i kršenje prava, dok to odgovara samo jednome koji ima asistenciju međunarodnog faktora.

- I ja sada proglašavam da je to kraj, da se to neće desiti i da ćemo mi na NSRS sve to završiti i vratiti te nadležnosti - konstatuje Dodik.

Demantuje one u RS-u koji stalno pričaju i plaše narod ratom: "Nema rata, neće ga ni biti, niti je moguće da ga bude".

- Nema potrebe Srbi, muslimani i Hrvati da ratuju i nije vrijedan nijedan cilj toga. Ali ako je međunarodno pravo dalo teritoriju, institucije i na tom prostoru organizovan narod, to je definicija države koju mi hoćemo - RS u okviru BiH. Samostalne RS u okviru BiH. Da možemo samostalno da odlučujemo i ništa više, a ni manje - istakao je Dodik.

Navodi da "Britanci i ostali koji su njima ovdje tako cinično se s nama igrali svih ovih godina, umjesto zajedničke države, čine sve da naprave muslimansku državu, BiH koja samo odgovara muslimanima".

- Sve to odbacujemo i ne prihvatamo majorizaciju nikoga, pa ni hrvatskog naroda u BiH i spremni smo da podržimo samo ona rješenja za koja jeste i hrvatski narod u tzv. reformi izbornog zakonodavstva, dok on još bude na nivou BiH.

Dakle, ovo nije secesija i ovo nije otcjepljenje. Danas sam rekao ambasadorima, pošto smo čuli neke stvari za koje oni tvrde da nisu prijetnje, nego upozorenje - da bi RS mogla da bude izolovana. Imajući u vidu naše razgovore s prijateljima u okviru EU, sad se mogu da kladim da Evropska komisija neće donijeti odluku o bilo kakvim sankcijama prema RS-u ni bilo kojem pojedincu. Da li će to uraditi Njemačka ili neke druge zemlje, to ne možemo garantovati, ali Evropska komisija sigurno neće - uvjeren je Dodik.


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo