8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

15.10.2021 / 17:57 BiH - Predmet 'respiratori'

Šok na Sudu: Tužioci vršili najcrnje prisile, nisu dokazali nijedan navod

Šok na Sudu: Tužioci vršili najcrnje prisile, nisu dokazali nijedan navod
Foto: Vijesti.ba
Advokatici Fadila Novalića u predmetu 'respiratori', Vasviji Vidović hakovan je računar i obrisani su joj podaci sa svih elektronskih uređaja.

Ona je ovo danas saopštila na ročišta u Sudu BiH. Slučaj je prijavila FUP-u.

- Nestali su mi svi dokumenti o predmetima koje vodim zadnjih 10 godina. Ja ne mogu to dovesti u vezu sa ovim slučajem, međutim vidite šta se dešava. Vrijeme će pokazati da ovaj slučaj ima jednu veoma ozbiljnu pozadinu, vidite samo šta se dešava. Dešava se, čut ćete od svjedoka, a i bili ste prisutni raspravi, da se svjedoku (Editi Kalajdžić, sekretarki Vlade FBiH, op.a.) oduzme telefon i da se on kontinuirano upotrebljava. Dakle, on je po nama deponovan u Tužilaštvu. I onda tužilac ustane i kaže nećemo sprovoditi istragu. Znate gdje bi on završio u bilo kojoj civilizovanoj zemlji, rekla je nakon ročišta Vidović.

No hakovanje računara advokatice nije bilo sve od šokantnog što se moglo čuti na sudu danas. Naime, Hasan Ganibegović, nekadašnji direktor Ureda premijera Vlade FBiH, je tokom svjedočenja detaljno govorio o "tretmanu" koji je imao od tužilaca tokom istrage, prenosi Faktor.

Kazao je da mu je "od prvog kontakta govoreno da će njegov status biti rješavan u hodu", da su ga na prvoo ispitivanje "pokušali odvesti u SIPA-inom vozilo kako bi to novinari snimili", da je "držan prvu noć do pola dva kao u Gvantanamu", da je "četiri puta ispitivan bez zapisnika", kao i da je "tužilac Džermin Pašić 14. maja lupao šakom od sto i otišao u SIPA-u". Rekao je i da njegova ispitivanja u Tužilaštvu nisu snimana i da je on pitao Mirzu Jamakovića zašto se ne snima.

Vidović je danas kazala da je tražila od Tužilaštva da joj se dostavi snimak, jer se ispitivanja ne snimaju samo u izuzetnim situacijama kada se vrše van zgrade Tužilaštva i slično, te da je Tužilaštvo njen zahtjev ignorisalo.

Pitala je svjedoka da li je tačno da je prilikom tih ispitivanja insistirano da kaže da je sve rađeno po nalogu Novalića, na što je svjedok odgovorio: Naravno.

Kazao je i da su mu 14. maja oduzeli mobitel i laptop, koji su mu vratili, "a onda mu poslali SIPA-u na vrata da traže laptop".

Tužilac Hukeljić je danas posebno insistirao na pitanjima koja se tiču ispitivanja svjedoka u Tužilaštvu, a i pored toga što je svjedok na neka pitanja odgovorio, a za neka je naveo da se "ne može sjetiti jer je dugo trajao taj horor" i dalje je insistirao na istim pitanjima.

To je u jednom trenutku iziritiralo člana Sudskog vijeća sudiju Branka Perića koji je već drugi put u ovom predmetu reagirao na način na koji tužioci ispituju svjedoke.

Rekao je da je primijetio da je tužilac neprijateljski nastrojen spram svjedoka.

- Ne mogu da naslutim nikako zbog čega danas ispitujete svjedoka ni šta želite da dobijete od njega. Da li vam je ovaj svjedok potvrdio navode optužnice? Mislim da nije, zato sada želite da ga diskreditujete. Prigovarao sam tome i ranije, nemojte da se na takav način zloupotrebljava sudnica - rekao je Perić

Hukeljić je odgovorio da ne želi davati ocjenu, na šta mu je Perić odgovorio: “Ne možete reći jer niste dokazali niti jedan navod”!

Advokatica Vidović se nakon ročišta osvrnula na na ono što je danas u sudnici kazao svjedok Ganibegović.

- Zar smatrate normalnim da tužilac pri ispitivanju udara rukom od sto. Zapitajte se šta znači to, da čovjek, prilikom ispitivanja ne organa gonjenja, čovjek je rekao da je SIPA bila korektna, nego tužioci da udaraju šakom od sto i da te prisiljavaju...to je prisila najcrnje vrste - podvukla je Vidović.

Kazala je kako će vrijeme pokazati da "ovaj slučaj ima ozbiljnu pozadinu, a da, nažalost, javnost ne reaguje.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo