9°C
Mostar 12°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C
Powered by Dark Sky

16.10.2021 / 10:05 Fudbal - Ovo više nema smisla

Šef Fiorentine bi zbog Vlahovića mijenjao nogomet

Šef Fiorentine bi zbog Vlahovića mijenjao nogomet
Dušan Vlahović / Vijesti.ba
Vlasnik i predsjednik Fiorentine Rocco Comisso je na summitu o sportu koji je organizirao Financial Times govorio o tome kako su u nogometu nužne promjene.

Talijansko-američki biznismen je tu temu potegnuo zbog slučaja Dušana Vlahovića koji je nakon sjajne prošle i ove sezone postao jedan od najtraženijih igrača u Europi. Fantastični 21-godišnji srpski napadač zabio je prošle sezone 21 gol u svim natjecanjima za Fiorentinu, a ove je u osam utakmica upisao šest golova, da bi prošlog tjedna za Srbiju zabio tri gola u dvije utakmice, prenosi Index.hr.

Vlahovića Juventus želi već na zimu, Fiorentina traži 90 milijuna eura, a javio se i Liverpool koji vidi Srbina kao idealan dodatak ionako moćnoj Kloppovoj momčadi. Vlahović je na kraju prošle sezone pregovarao o produženju ugovora koji mu traje do 2023. godine. Comisso mu je navodno nudio čak sedam milijuna eura godišnje plaće, ali je Vlahović sve odbio nakon što je čuo da ga žele najveći klubovi.

Fiorentina je sad u opasnosti da sljedećeg ljeta, godinu dana prije isteka ugovora, ostane bez Vlahovića za znatno manji iznos od onoga koji bi željela, a uz provizije agentima, zaradila bi vrlo malo.

To što agenti rade nije normalno

"Nešto se u nogometu mora mijenjati jer su klubovi postali nemoćni pred zahtjevima igrača, a osobito menadžera. Mi smo mu dali sve. Priliku da bude glavni napadač, da vodi momčad i on je briljirao. Sad traži puno veću plaću i meni to nije normalno. Ne mogu se potpisivati petogodišnji ugovori koji zapravo nisu petogodišnji jer se već nakon dvije ili tri godine počne pregovarati o novome jer igračima porastu apetiti. Ne mogu igrači tražiti drugi ugovor samo jer žele više novca. Nikad nisam imao slučaj da mi je nogometaš došao i rekao da bi želio manji ugovor jer nije dobro igrao prošle sezone", rekao je Comisso.

Amerikanac rođen u Italiji se od dolaska u Italiju 2018. godine zalaže za promjene u sustavu europskog nogometa koji je usporedio s američkim sportovima.

Na snazi zakon star 40 godina

"Provizije menadžera su goleme i to nema smisla. Oni zarađuju i na transferima i uzimaju proviziju od igrača. Toga nema u Americi. Igrači se izmjenjuju i nema plaćanja transfera jer novac dolazi iz samog sustava. FIFA, UEFA, Serie A i Premiership nešto moraju napraviti. U Engleskoj je situacija bolja nego u Italiji jer se prema tamošnjem zakonu ugovor može produžiti samo za jednu godinu. U Italiji toga nema i sve zbog zakona iz 1981. godine. Ljudi, prošlo je 40 godina. Pričao sam s Aleksanderom Čeferinom [predsjednik UEFA-e, op.a.] i rekao je da je svjestan da je to problem. Ne možemo dopustiti da igrač želi otići sljedeći dan nakon što odigra jednu dobru sezonu", kazao je Comisso i dodao:

"Italija ima i veliki problem s time da pravila ne vrijede jednako za sve klubove. Svakih šest mjeseci moramo podnositi dokaze o likvidnosti kluba, ali neki drugi klubovi to ne rade. Inter je osvojio naslov prvaka i tek nakon toga, a ne prije, morao je krpati rupe u proračunu i knjige. Oni koji ne poštuju pravila trebali bi biti kažnjavani, a ne da im se izlazi u susret."


(Vijesti.ba)

Izdvajamo