15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

17.10.2021 / 14:24 BiH - Šteta zadovoljan urađenim

Na gradilištu tramvajske pruge u Sarajevu nijednog radnika

Radovi na izgradnji tramvajske pruge Nedžarići - Ilidža su u zastoju i odvijaju se veoma sporo, ocjena je desetina građana koji su se javili redakciji "Avaza".

Reporteri našeg portala danas su obišli gradilište na kojem nisu zatekli niti jednog radnika.

Uprkos dobrim vremenskim uvjetima za rad, na licu mjesta su samo mašine u mirovanju.

Brojni građani su uputili dopise i pozive našoj redakciji, s molbom da pitamo nadležne, zašto se radovi ne ubrzaju jer svakodnevno prolaze kroz agoniju prijevoza autobusima, kojih, kako su nam kazali, više nema nego što ima.

- Vozimo se kao u Indiji, uho do uha. Svi smo u opasnosti i zbog koronavirusa ali i zbog toga što nigdje ne možemo stići na vrijeme - požalila se građanka Ilidže (identitet poznat redakciji).

Ministar saobraćaja KS zadovoljan

Prije dva dana je ministar saobraćaja KS obišao gradilište i rekao da je zadovoljan urađenim poslom na prvoj dionici pruge, Ilidža-Nedžarići.

- Do sada je urađeno mnogo stvari, kako onih koje su vidljive svima, tako i onih proceduralnih koje se odnose na pripreme za kompletiranje svih tehničkih detalja i prikupljanje dokumentacije za izvođenje radova. Kada smo počeli sa radovima, pretpostavljali smo da će biti izazova, ali bitno je da uspijevamo pronaći rješenja i da tok rekonstrukcije ide u dobrom smjeru - rekao je Šteta.

Prema njegovim riječima, bitno je da se ugovorne obaveze poštuju.

- O tome najbolje govore procenti završenog posla u odnosu na Ugovor. Vjerujem da će svi akteri u ovom procesu nastaviti raditi ovim tempom. Za ovako veliki projekt, koji se radi nakon više od 60 godina, potrebno je mnogo truda i napora sa naše strane, ali i razumijevanja i strpljenja građana s druge strane, kako bismo na kraju imali ono što zaslužujemo kada je riječ o javnom prevozu - naveo je ministar saobraćaja KS.


Adnan Šteta u petak posjetio gradilište (Foto: Facebook)

Planirano vanjsko zaduženje

Ranije je Vlada Kantona Sarajevo donijela Odluku o usvajanju kapitalnog projekta "Izgradnja tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica" u ukupnom iznosu od 46 miliona KM, a u budžetu KS za 2021. godinu je planirano vanjsko zaduženje za realizaciju ovog projekta u ukupnom iznosu od 20 miliona eura putem Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Projekt je usklađen sa strateškim ciljevima Ministarstva saobraćaja KS i biti će uvršten u Strategiju razvoja Kantona Sarajevo za period 2021-2027. godine, čija je izrada u toku. Uvršten je i u Programa javnih investicija Kantona Sarajevo za period 2021-2023. godine.

(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo