°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

17.10.2021 / 17:14 Politika - SDP, NIP i NS

Trojka: Dodik će biti najveći gubitnik, mora pravno odgovarati

Trojka: Dodik će biti najveći gubitnik, mora pravno odgovarati
Foto: Arhiv
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, Narod i pravda i Naša stranka trenutno stanje blokade državnih institucija smatraju ozbiljnim izazovom za sve političke činitelje u državi.

- Trenutna kriza predstavlja možda i najveći test za pravni poredak uspostavljen Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini. Situacija je krajnje ozbiljna i posljedica je prije svega iracionalnih postupaka Milorada Dodika, koji su štetni prije svega za stanovnike entiteta RS, ali i po cijelo bosanskohercegovačko društvo, navode u saopćenju.

- Već smo navikli uoči svakih izbora na tradicionalna zazivanja otcjepljenja i promociju ekstremizma za potrebe homogenizacije glasača i očuvanja političkih pozicija. Ovaj put, iako se radi o istom receptu, postupci djeluju mnogo ozbiljnije i ekstremnije. Nažalost, to ne iznenađuje, s obzirom na to da se očito radi o potezima očajnika koji je spreman učiniti sve kako bi ostao na vlasti, pa i žrtvovati vlastiti narod. Zarad očuvanja vlastite moći, imovine i slobode, Dodik očito ne preza ni od najradikalnijih poteza. Osim ekstremizma, Dodik građanima nema ništa drugo ponuditi.

Jasno je da Dodikovi motivi nemaju nikakvu poveznicu sa interesima naroda. Dodikove namjere da proizvede potpunu blokadu, pa čak i eventualni sukob su sada realnost sa kojom se ova država i međunarodna zajednica moraju suočiti i efikasno reagovati. Uvjereni smo da su građani entiteta RS svjesni pogubnosti postupaka i sudbine žrtvene janjadi koju im Dodik nudi. Zato, vjerujemo da se neće povesti za njegovim suludim idejama i povjerovati u njegove ratne pokliče čija namjera je odbrana Dodikovih interesa, a ne interesa naroda.

- Uvjereni smo da će iz trenutnog stanja kao najveći gubitnik, na kraju, izaći upravo Milorad Dodik koji za svoje ustrajne postupke rušenja ustavnog poretka, podrivanja suvereniteta države, promicanja diskriminacije i širenja mržnje mora odgovarati pred domaćim sudovima. Dodik i njegova stranka se moraju suočiti sa ozbiljnim, konkretnim sankcijama međunarodne zajednice i njenih činitelja koji imaju i pravnu obavezu da štite stabilnost i suverenitet države Bosne i Hercegovine.

Trojka će učiniti sve u svojoj moći, zajedno sa svim drugim strankama koje nam se žele pridružiti, da na domaćoj sceni te na međunarodnom planu pokrenemo niz aktivnosti koje će dovesti do takvog epiloga i stabilizacije prilika u Bosni i Hercegovini.

Konkretno, to podrazumijeva dogovor svih politički odgovornih stranaka u cilju konsolidiranog djelovanja na planu animiranja domaćih pravosudnih i sigurnosnih organa u pravcu blokiranja realizacije Dodikovih secesionističkih planova te na planu lobiranja na međunarodnom nivou s istim ciljem, navode u saopćenju iz Trojke.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo