8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

18.10.2021 / 08:38 Ljepota i Zdravlje - Dr. Mensura Burina

Rano otkrivanje karcinoma dojke je prioritet u svakom zdravstvu

Rano otkrivanje karcinoma dojke je prioritet u svakom zdravstvu
Foto: FENA

Oktobar je mjesec borbe protiv karcinoma dojke, odnosno bolesti od koje najčešće obolijevaju žene i gube bitku. 

Prema statistikama svaka osma do jedanaesta žena na svijetu obolijeva od karcinoma dojke. Najveći procenat obolijevanja imaju žene u visoko razvijenim zemljama Evrope.

Veliki zdravstveni problem i kod nas i u svijetu predstavlja kasno otkrivanje karcinoma dojke.

- Karcinom dojke je zloćudna bolest u kojoj normalne ćelije tkiva dojke promijene svoja svojstva, počnu nekontrolisano rasti i umnožavati se, pri čemu uništavaju okolno zdravo tkivo, te u kasnijim fazama šire limfnim i krvnim sudovima u regionalne limfne čvorove i udaljene organe. Najčešće obolijevaju starije žene od 45 godina, mada su danas česti slučajevi mlađih, pa i ispod 30 godina - izjavila je u razgovoru za Fenu specijalistkinja radiologije dr. Mensura Burina iz Centra za dojku Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Ukazala je stoga na važnost samopregleda koje žena treba vršiti nakon dvadesete godine, 2 do 3 dana nakon zadnjeg dana mjesečnice, najbolje u istom položaju i istim postupkom - ispred ogledala ili ležeći u krevetu, podignute ruke - uobičajenim polukružnim ili vertikalnim pokretima prstiju.

- Pri samopregledu važno je obratiti pažnju na napipane čvoriće i zadebljanje u dojci, promjene izgleda bradavice, pojavu iscjetka - naročito krvavog, uvlačenje kože i bradavice, neuobičajeno uvećanje dojke - izjavila je Burina.

Dijagnostički postupak karcinoma dojke počinje na Klinici za radiologiju koja je kadrovski i opremom osposobljena za precizniju detekciju svih oboljenja dojke.

- U našoj klinici posjedujemo poludigitalni mamograf koji se redovno kontroliše od strane stručnjaka iz Službe za zaštitu od zračenja. Inžinjeri koji obavljaju mamografsko snimanje imaju dugogodišnje iskustvo. Realne potrebe na našem odjeljenju u Centru za dojku jesu još jedan ultrazvuk za pregled dojki, digitalni MMG uređaj najnovije 3D generacije - izjavila je Burina.

U protekloj godini, samo u Centru za dojku UKC-a Tuzla dijagnostikovano je novih 149 karcinoma dojke, dok u prvih devet mjeseci ove godine ima 122 novotkrivena karcinoma.

- S obzirom da je daleko veći postotak ozdravljenja u žena sa malim tumorima, rano otkrivanje karcinoma dojke je prioritet u svakom zdravstvenom sistemu, zbog čega sve zemlje EU imaju nacionalni program skreening MMG-a. Kod nas se još uvijek radi o preventivnim i kontrolnim pregledima - naglasila je Burina.

Samopregledi su prva stepenica preventivnog djelovanja svake žene, ali i bar jednom godišnje posjete specijalistima zbog kontrolnih pregleda dojki moraju postati navika kako bi žene radile na očuvanju svog zdravlja.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo