9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

20.10.2021 / 10:15 Zanimljivosti - Putem aukcije

Jevrejski molitvenik iz srednjovjekovne Bavarske prodat za 8,3 miliona dolara

Jevrejski molitvenik iz srednjovjekovne Bavarske prodat za 8,3 miliona dolara
Foto: Sotheby's
Unikatno ilustrirana jevrejska molitvena knjiga na hebrejskom iz srednjovjekovne Bavarske prodata je za rekordnih 8,3 miliona dolara na aukciji održanoj u poznatoj kući Sotheby's.

Knjiga poznata kao Luzzatto molitvenik, koji se koristi tokom najbitnijih jevrejskih praznika, dostigla je najveću cijenu ikada na aukciji kada je u pitanju neki hebrejski rukopis.

Prodaja rijetkog, ilustriranog srednjovjekovnog jevrejskog molitvenika poznatog kao 'mahzor', na aukciji u utorak navečer u New Yorku, okončana je s rekordnom cijenom od 8,3 miliona dolara (7,1 milion eura).

Napisan osebujnim, elegantnim hebrejskim pismom i detaljno ilustriran, Luzzatto mahzor je dobio ime po kolekcionaru i naučniku iz 19. stoljeća koji je nekada bio vlasnik knjige, iako je rukopis nastao u današnjoj Bavarskoj krajem 13. ili početkom 14. stoljeća.

Knjiga sadrži molitve za jevrejske velike praznike, Rosh Hashanah ili jevrejsku Novu godinu i Yom Kippur, poznat kao Dan pomirenja.

Nekoliko potencijalnih kupaca izrazilo je interes prije prodaje, a knjiga je pripala Amerikancu koji je želio ostati anoniman.

Sama aukcija izazvala je kritike zabrinutih naučnika da će ovo jedinstveno djelo završiti u privatnoj zbirci ili bi moglo nestati u sefu ako bi ga nabavio privatni kolekcionar. Ostaje za vidjeti hoće li se te zabrinutosti ispuniti.

Sefy Hendler, poznati izraelski historičar umjetnosti, rekao je za dnevni list Haaretz da je Luzzatto molitvenik ,,jevrejska Mona Lisa" neprocjenjive vrijednosti. On je pozvao državu Izrael da je nabavi za zbirku Nacionalne biblioteke.

'Alliance Israelite Universelle', jevrejska kulturna organizacija sa sjedištem u Parizu, međutim, opravdavala je prodaju zbog velikih dugova. Luzzatto mahzor je posljednjih sto godina bio dostupan javnosti kroz izložbe kao i istraživačima.

Rukopis je dobio ime po Samuelu Davidu Luzzattou, uglednom talijanskom jevrejskom učenjaku, pjesniku i teologu koji je također bio poznati kolekcionar antikviteta i rijetkih knjiga. Rođen je u uglednoj porodici u Trstu 1800. godine, a osim školovanja kod kuće, školovao se kod velikih rabina u Talmudu.

Nakon njegove smrti, mnoge rukopise i rijetke knjige koje je prikupio kupile su velike evropske kulturne institucije. Jevrejska kulturna organizacija, Alliance Israelite Universelle, koja je dala dozvolu za aukciju u Sotheby'su, kupila je Luzzatto molitvenik 1870. godine.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo