8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać °C

25.10.2021 / 14:47 KORONAVIRUS - Covid-19

Bugarska razmatra da zaražene pacijente šalje u inostranstvo na liječenje

Bugarska razmatra da zaražene pacijente šalje u inostranstvo na liječenje
Foto: FENA

Bugarska vlada je saopćila da je jako blizu odluci slanja pacijenata s koronavirusom u inostranstvo, jer četvrti talas preplavljuje njen zdravstveni sistem i primorava susjednu Rumuniju da pojača restrikcije, prenosi AFP.

Ministar zdravlja Stojčo Katsarov rekao je za TV Nova da će, ako se trenutna stopa zazare ne smanji za 10 do 15 dana, doći do ,,ogromnih problema u zdravstenom sistemu".

- Naši kapaciteti u pogledu osoblja i respiratora su praktično iscrpljeni, moraćemo da tražimo pomoć u inostranstvu - rekao je on.

Dodao je da su u toku razgovori s EU da se pacijenti prebace u druge zemlje ako do toga dođe.

Katsarov je također upozorio da se ne može isključiti ponovno zatvaranje zbog rasta broja slučajeva zaraze.

Uprkos uvođenju zdravstvene propusnice za mjesta kao što su restorani i trgovački centri, stručnjaci kažu da bi trenutni talas mogao dovesti do povećanja broja infekcija sa oko 5.000 dnevno na 9.000 dnevno za dvije sedmice u zemlji koja ima 6,9 miliona stanovnika.

Bugarska je pretrpjela jednu od najviših stopa smrtnosti u svijetu s ukupnim brojem od skoro 23.000 umrlih.

Ova zemlja se u protekloj godini suočila s dugotrajnom političkom krizom uporedo s pandemijom, a treći parlamentarni izbori ove godine trebali bi se održati u novembru 2021.

Bugarska i susjedna Rumunija zajedno imaju najnižu stopu vakcinacije u EU, a niska stopa cijepljenja dovodi se u vezu sa široko rasprostranjenim teorijama zavjere i nepovjerenjem prema vlastima.

Samo 24 posto Bugara je u potpunosti vakcinisano, dok je u Rumuniji taj broj jedva 33 posto.

Rumunija od ponedjeljka uvodi oštrije mjere kako bi pokušala staviti širenje pandemije pod kontrolu.

Ova zemlja sa nešto više od 19 miliona stanovnika zabilježila je više od 1,5 miliona slučajeva, a u subotu je zabilježeno više od 15.000 novih infekcija.

 
(Vijesti.ba / FENA) 

Izdvajamo