10°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

27.10.2021 / 15:00 Svijet - Khartoum

Afrička unija suspendovala Sudan zbog vojnog udara

Afrička unija suspendovala Sudan zbog vojnog udara
Foto: Vijesti.ba
Afrička unija saopcila je u srijedu da je suspendovala Sudan iz članstva dok se ne obnovi civilna vlast u zemlji, rekavši da je odbacila vojno preuzimanje kao "neustavno" preuzimanje vlasti.

Unija koja zastupa države na afričkom kontinentu navela je da "snažno osuđuje preuzimanje vlasti" i da suspenduje Sudan iz svih aktivnosti Unije "do efektivne obnove tranzicijske vlasti koju će predvoditi građani", javlja AFP, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Sudanski general Abdel Fatah al-Burhan naredio je 25. oktobra raspuštanje vlade i proglasio vanredno stanje, što je izazvalo široku međunarodnu osudu.

Premijer Abdala Hamdok stavljen je u kućni pritvor, zajedno sa ministrima i članovima vladajućeg vijeća Sudana, što je izazvalo bijes na ulicama u Kartumu.

Hamdok je kasnije pušten na slobodu ali pod stražom, dok su drugi ministri i lideri građana ostali u pritvoru.

Podsjetite se Državni udar u Sudanu, ubijeno najmanje sedam demonstranata.

Sigurnosne snage pokrenule su 27. oktobra akciju hapšenja demonstranata protiv puča, u pokušaju da okončaju trodnevne demonstracije protiv otimanja vlasti.

Brojne sile Zapada pozvale su na hitan sastanak s Hamdokom, rekavši da još uvijek priznaju premijera i njegov kabinet kao ustavne lidere Sudana.

Afrička unija je suspendovala Sudan u junu 2019. nakon što su prodemokratski demonstranti, koji su zahtijevali civilnu vlast, ubijeni ispred vojnog štaba u Kartumu.

Članstvo Sudana u Uniji vraćeno je tri mjeseca kasnije nakon što je Hamdok najavio imenovanje kabineta nakon svrgavanja dugogodišnjeg autokrate Omara al-Baširavođe veterana Omara al-Bashira.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo