10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

27.10.2021 / 15:53 Politika - Reakcije

SDA: Palmer izlazi u susret HDZ-u, poziv na zajednički nastup

SDA: Palmer izlazi u susret HDZ-u, poziv na zajednički nastup
Foto: Arhiv
SDA je iznenađena najavom Matthewa Palmera, specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država, da se u izbornoj reformi treba "fokusirati na izborni model za izbor tri člana Predsjedništva BiH”, jer je “teško postići dogovor za izmjene nadležnosti domova naroda”.

Tvrdnjom da je teško postići dogovor o izmjenama nadležnosti domova naroda, što je retorički alibi za praktično odustajanje od toga, Palmer je nagovijestio jednostran i neizbalansiran pristup, kojim se izlazi u susret samo jednoj strani u BiH – HDZ-u.

U želji da se postigne bilo kakav rezultat, pa i onaj koji je u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, krenulo se linijom manjeg otpora. Pritisak se vrši samo prema probosanskim političkim strankama, a nekritički se podržava stav HDZ-a kojim se izlazi izvan okvira implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava i u mnogo čemu im je suprotno.

Uz to, Palmerovim pristupom se neće riješiti ni dva glavna problema koja su izazvala višegodišnji zastoj i krizu u BiH - blokada rada državnih institucija koju SNSD provodi zloupotrebom Doma naroda na državnom nivou, i blokada imenovanja i popune Vlade FBiH i Ustavnog suda FBiH, koju HDZ provodi zloupotrebom doma naroda na federalnom nivou.

SDA će, stoga, pozvati sve probosanske stranke koje imaju zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH da zauzmu čvrst, zajednički stav o izbornim reformama i izmjenama Ustava BiH. To je stav koji su stranke pojedinačno i ranije javno saopćile, a u kojem se insistira na izbalansiranom rješenju koje uključuje smanjenje nadležnosti domova naroda isključivo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Radi se o sudbonosno važnim odlukama u kojima imaju obavezu koordinirati i zajednički nastupiti svi oni koji su protiv daljih etničkih podjela, i koji se zalažu za društvo pune i istinske ravnopravnosti svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini. Takav nastup mora biti iznad svih partikularnih stranačkih interesa i rivalstava, stoji u saopćenju SDA.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo