8°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

27.10.2021 / 18:34 BiH - Zenica

Uređenjem bujica dugoročno stabilizirano područje Topčić Polja

Uređenjem bujica dugoročno stabilizirano područje Topčić Polja
Foto: FENA

U Mjesnoj zajednici Topčić Polje obilježen je završetak projekta pod nazivom „Projektovanje i građevinski radovi na uređenju bujica na području Topčić Polja“.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović zahvalio je Vladi Republike Slovenije koja je pomogla rješavanje problema na području Topčić Polja nastalih usljed razornih poplava iz 2014. godine.

-Rezultat tog projekta je dugoročna stabilizacija cijelog područja i sprječavanje ponovnog stvaranja bujica opasnih po živote ljudi - istakao je.

Vršilac dužnosti direktora Centra za međunarodnu saradnju i razvoj Tadej Boškovič izrazio je zadovoljstvo završetkom projekta i uvjerenje da će se saradnja nastaviti.

Predsjednik Mjesne zajednice Topčić Polje Suad Skopljak zahvalio je, uime mještana, Republici Sloveniji i Gradu Zenica te naglasio da se izgradnjom pregrada poboljšala sigurnost stanovnika i njihovih materijalnih dobara od novih bujičnih poplava.
Implementacija projekta je obuhvatila izradu studije za sprječavanje pojave bujica na području Topčić Polja s glavnim projektom izgradnje pregrada na vodotocima i revizijom projektne dokumentacije, izgradnju tri nove pregrade na Starinskoj rijeci, izgradnju pregrada na vodotocima Baretnjak i Ciganski potok i regulaciju dijela korita Starinskog potoka, sanaciju kanalizacije u naselju Topčić Polje, kao i provođenje usluge nadzora.

Realizacijom projekta nastojali su se osigurati uslovi za sprječavanje pojava bujica u slučaju velikih padavina kroz sanaciju korita tri vodotoka sa izgradnjom pregradnih brana, te dugoročna stabilizacija klizišta koja su pokrenuta tokom padavina i uzrokovala su naplavine koje su ugrozile ljudske živote i stambene objekte.

Obilježavanju završetka projekta prisustvovali su gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović sa saradnicima, konzulica Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Danica Lašič, v.d. direktora Centra za međunarodnu saradnju i razvoj Tadej Boškovič, predstavnici MZ Topčić Polje, mještani i gosti.

Projekt je realizovan donatorskim sredstvima Republike Slovenije posredstvom Centra za međunarodnu saradnju i razvoj (CMSR) i Grada Zenica. Republika Slovenija osigurala je 500.000 eura, dok je Grad Zenica u projektu učestvovao sa 1.039.000 KM.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo