1°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

14.11.2021 / 14:52 Komentari - Fašistički prtljag

Dok se u Auschwitzu klanjaju žrtvama, Dodik i Čović kući veličaju genocid i UZP

Dok se u Auschwitzu klanjaju žrtvama, Dodik i Čović kući veličaju genocid i UZP
Foto: Vijesti.ba

Lideri HDZ-a i SNSD-a, Dragan Čović i Milorad Dodik protekle su sedmice posjetili Auschwitz i odali počast žrtvama holokausta.

I u tome ne bi bilo ništa sporno i čudno, da se ne radi o upravo Dodiku i Čoviću.

Milorad Dodik je negator genocida Srebrenici, čovjek koji presuđene zločince poput Ratka Mladića i Radovana Karadžića slavi kao heroje.



Dodik na otkrivanju ploče Radovanu Karadžiću

Radi se o prvom čovjeku vlasti koja diže biste zločincu i saradniku nacista Draži Mihailoviću i naziva ulice po njemu i njegovim saradnicima.



Bista Draži Mihailoviću u Bijeljini

Dragan Čović negira presudu za Udruženi zločinački poduhvat, organizira molitve za zločince poput Slobodana Praljka, slika se sa zločincem Dariom Kordićem ili im, pak, organizuje koncerte podrške, a put Auschwitza kreće iz ulica koje je njegov HDZ nazvao po ustaškim prvacima Juri Francetiću, Rafaelu Bobanu i Mili Budaku.



Čović sa zločincem Dariom Kordićem

Čović je i redovan odavatelj/pokrovitelj počasti stradalim ustašama u Bleiburgu, koji su u Drugom svjetskom ratu ubijali Jevreje, Srbe, Bošnjake...



Čović u Bleiburgu

Ustaške metode iz doba NDH bile su duboko utkane i u pokušaje izgradnje tzv. Herceg-Bosne čije godišnjice i ostavštinu slavi Čovićev HDZ, a NDH metode su temelji nastanka Republike Srpske čiji je zvaničan program proklamovao "razdvajanje naroda", a vrhovni komandant njene Vojske Ratko Mladić ga prvo okarakterisao kao genocid te potom i sproveo u djelo.

No, i pored presuda međunarodnih sudova, Dragan Čović i Milorad Dodik ove činjenice, ne samo da nisu spremni prihvatiti, nego su spremni satanizirati svakog onog ko ih prihvati.

Zamslite da se neko usudi organizirati, naprimjer, skup podrške Nurnberškim osuđenicima u Auschwitzu ili skup podrške Veselinu Šljivančaninu u Vukovaru.

Takvo nešto nezamislivo je drugdje, ali u Bosni i Hercegovini se već godinama slično dešava pod pokroviteljstvom Čovićevog HDZ-a i Dodikovog SNSD-a.

Dodik i Čović su, dakle, u Auschwitz stigli sa povelikim fašističkim prtljagom koji su sami sebi, pri punoj svjesti, natovarili na leđa. I to ne treba posebno dokazivati, ali treba podsjećati.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo