16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

30.11.2021 / 11:02 BiH - Sarajevo

Počela sjednica Predstavničkog doma PFBiH

Počela sjednica Predstavničkog doma PFBiH
Foto: Arhiv

Počela je sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, 27. redovna, koja se oržava u Sarajevu, u hotelu Hills na Ilidži.

U odnosu na ranije najavljeni, dodatno je za dnevni red predložena informacija vezana za štrajk rudara rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine te za njihove zahtjeve istaknute tokom aktuelnog protesta.

- Što se tiče rudara, prvo smo dobili inicijativu premijera Federacije BiH Fadila Novalića, a poslije i stranačke inicijative da se održi vanredna sjednica o onome što je proizvelo proteste rudara. Zaključio sam da bi bilo prihvatljivo da Informaciju u vezi sa štrajkom rudara rudnika u Federaciji uvrstimo kao jednu od prvih tačaka dnevnog reda ove redovne sjednice Predstavničkog doma. Svakako, na ovoj sjednici će se razmatrati Izvještaj o radu JP Elektroprivrede BiH i Informacija u vezi problema s izgradnjom Bloka 7 te će se upotpuniti slika vezano za ukupan energetski sektor i poziciju rudara – izjavio je  Feni predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović.

Među drugim najavljenim tačkama dnevnog reda su Informacija Vlade FBiH o epidemiološkoj situaciji, Informacija o implementaciji Projekta izgradnje brze ceste Sarajevo-Goražde, dionice Tunel Hranjen – Faza - 1, kao i Informacija o Pravilniku o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji BiH.

Prijedlozi zakona o građevinskom zemljištu te o izmjenama Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije, kao i Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH, također su među predloženim tačkama dnevnog reda ove sjednice. 



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo