8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

07.12.2021 / 08:07 Ličnost dana - Ličnost dana

JOSIP JURATOVIĆ - ODRŽATI INTEGRITET BIH

JOSIP JURATOVIĆ - ODRŽATI INTEGRITET BIH
Foto: arhiv

Josip Juratović, dugogodišnji zastupnik SPD-a u Bundestagu, u kontinuitetu precizno dijagnosticira politička i društvena zbivanja u Bosni i Hercegovini.

Nerijetko daje i konkretna rješenja, a kada je potrebno oštro, jezikom argumenata kritizira bh. vlasti ali i međunarodnu zajednicu. Tako je bilo i tokom gostovanja na BHT-u, sve s ciljem bolje budućnosti bh. građana. 

' Za situaciju u Bosni i Hercegovini međunarodna zajednica je isto toliko odgovorna koliko i bh. političke elite koje su neodgovorne, kazao je Juratović. 

Komentarišući najave iz Narodne skupštine Republike Srpske koja bi sutra na Kolegijumu trebalo da raspravlja o terminu posebne sjednice s ciljem vraćanja nadležnosti sa države na entitet RS, Juratović ponovo u prvi plan stavlja integritet države Bosne i Hercegovine i razvoj demokratskog sistema na putu ka eurointegracijama.

"Integritet Bosne i Hercegovine se mora održati, a razvoj demokratskog sustava BiH mora biti nastavljen. Prioritet je da i jedna i druga strana dobiju funkcionalne institucije koje će biti demokratsko kontrolirane i koje će prije svega profunkcionirati, a to je pravosuđe, osnovna ljudska prava i svi elementi neophodni za demokratski razvoj BiH", mišljenja je Juratović.

Sankcije pojedincima, a ne cijelom narodu.

Poslanik SPD-a u njemačkom Bundestagu je i ranije isticao da međunarodna zajednica u BiH treba uvesti princip sankcija, ali i nagrade. Kako sankcionisati nekoga, ako vidimo da i u Evropskoj uniji nema jedinstvenog stava?

"Mogućnost sankcija uvijek postoji, pri čemu se mora oko jednog paziti, a to je da se sankcioniraju osobe, a ne cijeli narod. U suprotnom se jačaju upravo one strukture koje mi želimo slabiti, a to su ljudi koji se bave političkim kriminalom", kategoričan je Juratović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo