0°C
Mostar 5°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 0°C

06.01.2022 / 08:47 Kultura - Ostavio neizbrisiv trag

Petnaesta godišnjica smrti književnika i novinara Dragana Šimovića

Petnaesta godišnjica smrti književnika i novinara Dragana Šimovića

Na današnji dan 2007. godine, nakon kraće i teške bolesti, u 43. godini života u Mostaru je preminuo bh. književnik i novinar Dragan Šimović.

Priče, pjesme i kolumne objavljivao je u mnogim listovima i časopisima. Priče su mu adaptirane za radio i televiziju, a dio njih preveden je na njemački, engleski, slovenski i makedonski jezik.

Prvu knjigu priča "Misterij stolne lampe" objavio je 1990. godine u sarajevskoj Svjetlosti, nakon čega je knjiga "Prolaznik" objavljena 1997. godine u nakladi Matice hrvatske Sarajevo i Zirala iz Mostara. Godine 2003. Šimović je objavio knjigu priča "Učili smo za pjesnike". Iste godine s Josipom Mlakićem i Robertom Mlinarcem objavljuje knjigu "Triangulacija".

Dobitnik je prve nagrade za priču "Zijo Dizdarević" 1988. godine, a uvrštavan je i u izbore i antologije.

"Otišao je iznenada i prerano, na pragu zrelosti, u godinama kada se počinju stvarati velika djela. Rođen u Šimićevu ozračju, shvatio je da ovdje velika djela moraju nastajati ranije, pa je zrelost dosegnuo već kao mladić, u svojoj prvoj objavljenoj knjizi 'Misterij stolne lampe', izišloj u praskozorje rata", napisao je u povodu njegove smrti bh. pjesnik, esejist i novinar Mile Stojić.

Šimović je rođen 14. lipnja 1964. godine u Gabeli kod Čapljine. Jedno vrijeme radio je u Sarajevu, te uređivao mjesečnik za kulturu i društvena pitanja "Stećak", a veći dio života proveo je u Mostaru.

Bio je prvi direktor izdavaštva i urednik u nakladničkoj kući Hercegtisak, a jedan je od urednika prvog leksikona legendarne grupe Indexi.

Također je bio član Društva književnika BiH i Hrvatske, te aktivni član HKD Napredak i Matice hrvatske. Pokrenuo je brojne radionice za mlade, među kojima je Škola kreativnog pisanja iz koje su ponikli brojni umjetnici i projekti, kako književni i likovni tako i kazališni.

U Mostaru je pokrenuo vlastitu antikvarnicu "Škrinja", koja je okupljala brojne umjetnike i motivirala mlade da sa svojim stvaralaštvima izađu iz anonimnosti, a među njima su i sada već zvučna imena u BiH i okruženju.

Nakon smrti koja je Dragana Šimovića zadesila u punoj snazi stvaralaštva ostala je nikada objavljena njegova posljednja knjiga "Učili smo za pjesnike II", koja je u čast njegovog života i djela iste godine 2007. kada je preminuo, javnosti predstavljena u časopisu "Motrišta".

U povodu petnaeste godišnjice smrti, za pokojnog Šimovića će danas u crkvi Sv. Stjepana u Gabeli u 10 sati biti služena sveta misa zadušnica i upriličen posjet groblju, uz evociranje sjećanja na život i djelo ovog bh. književnika i novinara.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo