8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka °C
Bihać 10°C

18.01.2022 / 14:52 Politika - Predsjednik NSRS

Čubrilović: Nema razloga da Vučićeva molba ne bude uvažena

Čubrilović: Nema razloga da Vučićeva molba ne bude uvažena
Foto: Arhiv
U Narodnu skupštinu Republike Srpske još nije stigao zahtjev za posebnu sjednicu u vezi sa molbom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da predstavnici RS-a učestvuju u radu državnih institucija BiH, izjavio je predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović.

Prema njegovim riječima, nakon pristizanja zahtjeva bit će održan kolegij Skupštine i određen tačan termin održavanja sjednice. Dodao je da nije riječ o posebnoj sjednici i da misli da će doći do redovne sjednice.

"Znate da je po poslovniku još uvijek skupštinska pauza, a čim se pojavi taj zahtjev naravno da ćemo biti u prilici da sazovemo kolegij i odlučimo o datumu održavanja posebne ili redovne sjednice. Јa vjerujem redovne", rekao je Čubrilović.

Podsjetimo da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posljednjeg sastanka s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom predložio da se predstvnici RS-a vrate u insitucije BiH, čiji rad bokotuju od kada je tadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH koje se tiču zabrane negiranja genocida i drugih zločina te veličanja zločinac.

Odluku o ograničavanju učešća u institucijama BiH donijela je Narodna skupština RS-a kroz niz zaključaka.

Čubrilović je rekao da nema razloga da Vučićeva molba ne bude uvažena "imajući u vidu dobre odnose Srbije i RS-a", ali da će odluku donijeti politički predstavnici RS-a.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo