13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

28.01.2022 / 17:00 BiH - Prihvatilište Gerontološkog centra

Prihvatilište u Sarajevu kao spas posebno u vrijeme niskih temperatura

Prihvatilište u Sarajevu kao spas posebno u vrijeme niskih temperatura
Foto: FENA

Prihvatilište Gerontološkog centra u Sarajevu spas je za mnoge posebno u vrijeme niskih temperatura zraka, a korisnici njihovih usluga odlaze ali im se često i vraćaju. 

Šefica socijalne službe Edisa Kanlić kazala je Feni da su, s obzirom na trenutne minuse, očekivali i veću zainteresiranost za smještaj u prihvatilištu te naglašava da imaju još slobodnih kapaciteta. Taj postupak ide preko službi za socijalni rad ili eventualno u noćnim satima te osobe dovode iz nadležne policijske stanice, uz prisustvo dežurnog socijalnog radnika i uz službeni zapisnik.

- Pretežno su to osobe u stanju potrebe i osobe koje se vraćaju sa bolničkog liječenja a kući nemaju nikoga ko bi o njima brinuo. U prihvatilištu im pružamo standardne usluge poput zdravstvene, servisne, socijalne, a najbitnije je da su na suhom, toplom i da imaju redovne obroke - kazala je.

Po pravilu, boravak ne bi trebalo da budu duži od mjesec dana, ali kako se radi o jedinom prihvatilištu na području Kantona Sarajevo korisnici često ostaju i duže, pogotovo kad je vani hladno i niske temperature zraka.

- Imamo jednog korisnika prihvatilišta koji je tu već osam godina, njegov status nije riješio centar za socijalni rad. Obično se zadržavaju u prihvatilištu sve dok nadležni centar za socijalni rad za njih ne pronađe neki drugi smještaj ili eventualno kod nas u trajni domski smještaj - kazala je.

Prihvatilište Gerontološkog centra smješteno je u dijelu prizemlja glavnog objekta u Nedžarićima. Usluge su iste, a i smještajni kapaciteti su uglavnom isti (20-25 mjesta).

- Korisnici prihvatilišta i domskog smještaja moraju imati barem antigenski test prilikom prijema, ako ne PCR. Međutim, korisnici prihvatilišta uglavnom nisu vakcinirani i nakon prijema moraju biti u izolaciji najmanje 14 dana. Ograničeni smo kapacitetima, ali se snalazimo. Uglavnom, nikoga ne vraćamo - naglasila je.

Montažni objekt, koji je ranije korišten za prihvatilište, u vrijeme pandemije koristi se za potrebe izolacije (za osobe sa povišenom tjelesnom temperaturom) i karantin (pozitivni na Covid-19), a trenutno je deset korisnika domskog smještaja pozitivno na Covid - 19.

Usluge prihvata, privremenog smještaja, ishrane i higijenske obrade u tom prihvatilištu pružaju se tokom cijele godine. Prijem korisnika vrši se putem službi socijalne zaštite KS, koja podnosi zahtjev za smještaj osobe koja se iz bilo kojeg razloga našla u stanju socijalne pomoći. I službenici policijskih uprava KS-a, nakon što zateknu osobu na ulici, u skitnji ili sličnoj situaciji, kontaktiraju socijalnog radnika nakon čega je odvode u prihvatilište, uz službenu zabilješku.

Pomoć pružaju i komšije ili prijatelji koji su uglavnom informirani o stanju osoba bez adekvatnog smještaja i obavještavaju centre za socijalni rad. Mnogi od korisnika usluga odlaze ali se i vraćaju u prihvatilišta, uglavnom su to oni koji se ne snalaze i ne uspijevaju da samostalno žive.




(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo