7°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

28.01.2022 / 18:36 BiH - Prijatelj BiH

Kavazović dodijelio priznanje britanskoj zastupnici Kearns

Kavazović dodijelio priznanje britanskoj zastupnici Kearns

Gospođa Alicia Kearns, članica Konzervativne partije Velike Britanije, predsjednica Svepartijske parlamentarne grupe Britanskog parlamenta za Bosnu, danas, 28. januara. 2022. godine, posjetila je reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein- ef. Kavazovića.

Sastanku je prisustvovala i gospođa Elmina Kulasić, predstavnica britanske organizacije Remembering Srebrenica koja je doprinijela organizaciji ovog susreta.

Reisu-l-ulema je zahvalio gospođi Alicia Kearns za sve što radi u Britanskom parlamentu i van njega kako bi Britanskoj vladi i javnosti približila informaciju o stanju političke krize u Bosni i Hercegovini i Zapadnom Balkanu. Kazao je da su rasprave u Britanskom parlamentu koje je gospođa Kearns organizirala i vodila bile sa velikom pažnjom praćene u našoj zemlji i da su pružile našim građanima dodatnu nadu jer su shvatili da imaju moćnog saveznika za prijatelja.

Složio se sa njenim ranije izrečenim stavom da kriza u Bosni i Hercegovini, koja je inicirana i poticana izvan Bosne i Hercegovine, slabi poziciju Zapada i NATO-a a jača određene nedemokratske režime iz naše bliže i dalje okoline koje imaju za cilj sučeljavanje sa Zapadom i NATO-om u Bosni i Hercegovini kao i nekim drugim zemljama.

- Nama u Bosni i Hercegovini je važno da za saveznike imamo SAD, UK i EU, i bilo bi nam jako važno da UK poveća svoje prisustvo u našoj zemlji u svakom smislu - naglasio je reisu-l-ulema.

Gospođa Kearns je upoznala reisu-l-ulemu kako je imala težak zadatak da britanskim parlamentarcima i ukupnoj britanskoj javnosti skrene pažnju na veliku političku krizu koja je izazvana u Bosni i Hercegovini posljednjih mjeseci. Ona smatra da se u Bosni i Hercegovini koristi vrlo neprimjeren govor od strane političkih aktera iz entiteta RS čiji je cilj intenziviranje mržnje i netrpeljivosti među narodima i etničkim grupama u našoj zemlji.

Parlamentarka g. Kearns se saglasila sa stavom reisu-l-uleme da svi oni koji ugrožavaju mir, sigurnost i cjelovitost Bosne i Hercegovine trebaju odgovarati za svoje djelovanje pred sudovima i da s njima ne bi trebalo praviti nikakve pogodbe.

Reisu-l-ulema je zamolio gospođu Kearns da potakne druge svoje kolege u evropskim parlamentima da posude svoj glas žrtvama genocida u Bosni i Hercegovini kojima su zločinci oduzeli mogućnost da govore u svoje ime.

Na kraju susreta, rreisu-l-ulema je gospođi Alicia Kearns dodijelio priznanje za njen doprinos očuvanju mira i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine.

(Preporod.info)

Izdvajamo