9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

11.05.2022 / 09:24 Ljepota i Zdravlje - INZ

Važne informacije o slučajevima hepatitisa kod djece registrovanim od SZO

Važne informacije o slučajevima hepatitisa kod djece registrovanim od SZO
Foto: Vijesti.ba

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) od 4. maja ove godine, najmanje 228 slučajeva hepatitisa (upala tkiva jetre) kod djece prijavljeno je u dvadeset zemalja širom svijeta, navodi se u informaciji koju na osnovu prikupljenih zvaničnih podataka zdravstvenih institucija objavljuje Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Kada je riječ o našem susjedstvu, trenutno se u Srbiji ispituje jedan slučaj za koji postoji sumnja da dijete ima upravo ovu vrstu bolesti. U Bosni i Hercegovini, srećom, još uvijek nije detektovan niti jedan slučaj akutnog hepatitisa, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) istražuje 109 slučajeva pedijatrijskog hepatitisa nepoznatog uzroka, objavila je Agencija za javno zdravstvo 6. maja ove godine.

Neobjašnjiva vrsta hepatitisa uočena je kod djece u dobi od mjesec dana do 16 godina no većina slučajeva evidentirana je kod mlađih od 10 godina, naročito među mlađima od pet godina. Važno je istaknuti da je velika većina djece prije bila zdrava, navodi se u saopćenju.

U INZ-u ističu da se smatra da je adenovirus jedan od mogućih uzročnika obolijevanja. U tehničkom izvještaju objavljenom 6. maja ove godine, britanska agencija za zdravstvenu sigurnost navela je da je od 163 prijavljena pedijatrijska slučaja hepatitisa u Velikoj Britaniji, 126 testirano na adenovirus, a 72 posto pozitivno.

Više od polovice slučajeva koji se istražuju u Sjedinjenim Američkim Državama također su bili pozitivni na adenovirus, prema izvještaju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Istraživači se slažu da hepatitis A, B, C, D ili E - virusi koji češće uzrokuju akutni hepatitis - nisu krivi u ovim slučajevima.

- Simptomi hepatitisa su široki i preklapaju se s mnogim uobičajenim bolestima. Dijete s hepatitisom može imati groznicu, umor, bolove u zglobovima ili mišićima, gubitak apetita ili mučninu, proljev i povraćanje - ističe Nino Hasanica, načelnik Službe za školsku higijenu INZ-a.

Djeca također mogu imati bolove u trbuhu ili osjetljivost, posebno u desnom gornjem dijelu trbuha. Neka djeca mogu imati tamniji urin ili blijedu ili glinenu stolicu. Žutica, žutilo kože ili žutilo inače bijelog dijela očiju, karakteristični je znak hepatitisa - iako je moguće imati značajnu upalu jetre i bez znakova žutice. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je izdao zdravstveno upozorenje kojim obavještava ljekare da budu na oprezu i prate pojavu sličnih slučajeva.

- Trenutne preporuke su poduzimanje standardnih mjera opreza za prevenciju virusnih infekcija, uključujući temeljito pranje ruku, pokrivanje usta prilikom kašlja i kihanja, ne dodirivanje očiju, nosa i usta, kao i izbjegavanje kontakta s ljudima koji su bolesni - ističe Hasanica.

Obratiti pažnju na simptome, poput proljeva ili povraćanja te na boju kože i bjeloočnica - ako postoje znakovi žutice, koža i bjeloočnice požute te u tom slučaju treba odmah potražiti liječničku pomoć. Djeca sa simptomima kao što su povraćanje i proljev trebala bi ostati kod kuće i ne vraćati se u školu ili vrtić do 48 sati nakon što simptomi prestanu, kažu u INZ-u.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i druge ovlaštene zdravstvene institucije na područjima djelovanja će pratiti epidemiološku situaciju, te skladno tome provoditi mjere, saopćeno je iz tog instituta.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo