8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

16.05.2022 / 15:52 KORONAVIRUS - Sarajevo

Partneri u borbi protiv pandemije poručili da je vakcinacija najbolja zaštita

Partneri u borbi protiv pandemije poručili da je vakcinacija najbolja zaštita
Foto: Fena
Prethodno su na pres-konferenciji posebno istaknuli ulogu medija tokom borbe s epidemijom jer su pravovremene i tačne informacije bile od ključne važnosti, kako su naglasili.

Predstavnici Federalnog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine, kao i UNICEF-a, Evropske unije i Svjetske zdravstvene organizacije naglasili su značaj suradnje u protekle dvije godine i nastavak podrške u borbi s epidemijom COVID-a 19 u Bosni i Hercegovini.

Povodom realizacije kampanje promocije vakcinisanja protiv COVID-a pod nazivom "Zbog onih koje voliš #cjepivadjeluju", Zavod za javno zdravstvo FBiH je bio organizator druženja s predstavnicima partnerskih organizacija, medija, zdravstvenih ustanova, održanog danas nakon pres-konferencije.

Prethodno su na pres-konferenciji posebno istaknuli ulogu medija tokom borbe s epidemijom jer su pravovremene i tačne informacije bile od ključne važnosti, kako su naglasili.

Potcrtali su ulogu vakcinacije u borbi s globalnom pandemijom i ponovno ustvrdili da je vakcina najefikasnija zaštita. Najavili su nastavak rada i suradnje institucija koje zastupaju u promociji kampanje vakcinacije odnosno prevencije u vidu klasičnih mjera zaštite.

Svi govornici su napomenuli da epidemija, uprkos trenutnim povoljnim parametrima, ipak nije još prošla, zbog čega narednu jesen treba dočakati 'nadajući se najboljem, a pripremiti se kao da će biti najgore', kako je kazala prim. dr. Marina Bera, pomoćnica federalnog ministra zdravstva.

U predahu kad je epidemija popustila i kad, po njenim riječima, nema pacijenata na respiratoru, a u protekloj sedmici ni smrtnih slučajeva, prilika je za izražavanje zahvalnosti svima koji su doprinijeli u borbi s koronavirusom, što se odnosi i na medije jer je u njihovoj neizostavnoj ulozi bilo izuzetno bitno da informacije o epidemiji budu pravovremene, provjerene i tačne.

Veronika Vashchenko, zamjenica predstavnice UNICEF-a u Bosni i Hercegovini, ističe da je stopa vakcinisanosti u BiH i dalje među najnižim u Evropi, zbog čega treba nastaviti zajednički angažman u promociji kampanje vakcinacije.

UNICEF je direktno uključen u odgovor na COVID i time što je pomogao u procesu nabavke i povećanju stope potražnje za vakcinama, kazala je.

Neodlučnost kod gotovo polovine stanovništva Bosne i Hercegovine potaknule su nažalost pogrešne informacije, posebno na internetu, iako je bez dvojbi vakcinacija najbolja zaštita, kazala je Vashchenko.

UNICEF je, po njenim riječima, doprinio kontaktima s lokalnim zajednicama da bi građani dobili tačna i pravovremena saznanja o vakcinaciji te je, između ostalog, podržao niz obuka za više od 400 zdravstvenih djelatnika u lokalnim zdravstvenim ustanovama.

Gianluca Vannini, šef sekcije u Delegaciji Evropske unije u BiH za operacije socijalnog razvoja, civilno društvo i prekogračinu suradnju, naveo je na pres-konferenciji neke od detalja podrške Evropske unije Bosni i Hercegovini tokom borbe s pandemijom. Na samom početku je zdravstvenim ustanovama pomognuto s osam miliona eura za nabavku medicinske i zaštitne opreme, a kasnije i s 14 miliona eura za nabavku vakcina “te smo dostavili 1,3 miliona vakcina u BiH”, kako navodi Vannini.

- Vakcine su najbolji način zaštite pa ćemo nastaviti podržavati kampanju – njegove su riječi.

Dr. Mirza Palo iz Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, zahvalio je Zavodu za javno zdravstvo FBiH te drugim partnerima u borbi protiv pandemije.

Svjetska zdrravstvena organizacija je, po njegovim riječima, bila na čelu podrške zdravstvenim vlastima u BiH, što je između ostalog podrazumijevalo podršku u kampanji za vakcinaciju i omogućavanju odgovora zajednica na pandemiju.

- Nema medicinske procedure koja ima snagu vakcinacije; vakcine nas štite u bilo kojoj životnoj dobi – rekao je Mirza Palo te i on zahvalio medijima zbog njihove ključne uloge u 'kriznom komuniciranju'.

Direktor Federalnog zavoda za javno zdravstvo mr. sc. Siniša Skočibušić, najavljujući današnje druženje aktera, zahvalio je svima koji su pomogli u protekle dvije godine, što ne bi bilo uspješno prvenstveno bez medija, kazao je, jer je “svaka pouzdana i provjerena informacija bila zlatna vrijedna”.

Skočibušić je zahvalio i predstavnicima međunarodne zajednice zbog njihovog doprinosa u prevenciji i procesu vakcinacije, provedenih s ciljem da borba s pandemijom ima što bolje rezultate.

Uime Zavoda, on je ponosan, kaže, što je uspostavljena struktura upravljanja i upućivanja građana na potrebna postupanja.

Pandemija ipak nije završena, naglasio je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, ističući da kampanja vakcinacije nije provedena 'radi prodaje' već zbog spašavanja ljudskih života.

Po Skočibušićevim riječima, sve govori u prilog tome da se mora posvetiti pažnja vakcinaciji i prevenciji klasičnim mjerama zaštite.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo