14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

17.05.2022 / 08:11 Rat u Ukrajini - Historijski trenutak

Stoltenberg: Razumjeti stav Turske o proširenju NATO-a

Stoltenberg: Razumjeti stav Turske o proširenju NATO-a
Foto: Agencije
Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je sinoć da se uzmu u obzir rezerve Turske prema ulasku Finske i Švedske u odbrambeni savez.

- Turska je cijenjena saveznica i potrebno je odgovoriti na sve sigurnosne probleme, tvitao je Stoltenberg jučer nakon sastanka s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom.

- Moramo stajati zajedno u ovom historijskom trenutku, dodao je.

Švedska i Finska su najavile da će kroz par dana podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, a na to ih je potaknulo mijenjanje geopolitičke klime u Europi nakon početka ruskog napada na Ukrajinu krajem februara.

- Turska ne može reći 'da' članstvu Finske i Švedske u NATO-u, bez uvrede, to je nemoguće, rekao je jučer turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, prenosi RIA Novosti.

Ponovio je da obje zemlje podržavaju "terorističke organizacije", uključujući Kurdsku radničku stranku PKK koja je zabranjena u Turskoj te kurdsku miliciju YPG u Siriji.

Erdogan je ranije poručio da su "skandinavske zemlje utočišta za terorističke organizacije".

Tijekom sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Berlinu u nedjelju, Cavusoglu je osudio nekoliko zemalja članica NATO-a zbog ograničavanja izvoza oružja u Tursku zbog njezine borbe protiv tih skupina.

Nije posve jasno što će spriječiti Tursku da uloži veto na članstvo Finske i Švedske u NATO-u, ali diplomati vjeruju da bi istupi tih zemalja o borbi protiv terorizma i izvozu oružja mogli odigrati važnu ulogu.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo