0°C
Mostar 6°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

17.05.2022 / 09:02 Rat u Ukrajini - Šef diplomatije EU

Borrell Srbiji: Ni neutralnost nije u skladu s evropskom budućnošću

Borrell Srbiji: Ni neutralnost nije u skladu s evropskom budućnošću
Foto: Josep Borrell / Agencije
Šef diplomatije EU Josep Borrell pozvao je Srbiju da "što je prije moguće" ubrza svoje usklađivanje sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, i primijeni sankcije koje su EU i ostale zemlje Zapadnog Balkana usvojile u vezi sa ratom u Ukrajini.

- Ministri vanjskih poslova EU izrazili su jasno očekivanje od partnera i budućih članica EU da se posvete zajedničkim vrijednostima i zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici. Oni koji to nisu još uradili, a Srbija je jedna od njih, trebali bi, što je prije moguće, ubrzati svoje usklađivanje i primijeniti sankcije.

Mi razumijemo poteškoće i vrijednujemo činjenicu da su svi oni glasali protiv Rusije u Generalnoj skupštini UN-a, ali mi očekujemo od kandidata i naših partnera da se u potpunosti usklade sa našom vanjskom politikom - poručio je Borrell.

Tvrdi da su ruska propaganda i dezinformacije široko rasprostranjenje na Zapadnom Balkanu i upozorava da u ovoj situaciji niti neutralan status zemlja kandidata za članstvo u EU nije u skladu sa njihovom evropskom budućnošću.

- Održavanje bliskih odnosa sa Putinovim režimom više nije u skladu sa izgradnjom zajedničke budućnosti sa EUm. Te dvije stvari ne idu.

Neutralnost u pogledu rata u Ukrajini je pogrešan koncept. Jedna zemlja je napala drugu i stavljati ih u istu ravan znači izjednačavati napadača i žrtvu, a to nije moguće - zaključio je Borrell, prenio je Tanjug.

Navodi da u EU "razumiju" da na Zapadnom Balkanu, kada je Moskva u pitanju, postoje "problemi, veze i javno mnjenje", ali ponavlja da postoje i stvari koje ne mogu ići zajedno.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo