10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

17.05.2022 / 19:57 BiH - Skupština KS

Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS će nositi ime “Prim.dr. Silva Rizvanbegović"

Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS će nositi ime “Prim.dr. Silva Rizvanbegović"
Foto: FENA

Javna ustanova Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo ubuduće će nositi ime “Prim. dr. Silva Rizvanbegović”, odlučila je kantonalna skupština.

Odluku je inicirala zastupnica Segmedina Srna Bajramović.

Prilikom izjašnjavanja na današnjoj sjednici, zastupnici u Skupštini su odali počast svim stradalim medicinskim radnicima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Silva Rizvanbegović je bila ljekarka koja je poginula na današnji dan prije 30 godina spašavajući živote ranjenih Sarajlija, podsjeća u saopćenju kantonalna pres-služba.

Tog 17. maja 1992. godine doktoricu Rizvanbegović ubili su pripadnici agresorske vojske oko 22.30 sati pucajući iz snajpera na vozilo Hitne pomoći u kojem je bila, na putu između Kliničkog centra Koševo i Hitne pomoći.

Doktorica Rizvanbegović bila je uzor u ljekarskoj branši. I prije pogibije, kobne noći je ranjena, a uprkos ranama i opasnosti, bila je uvijek među prvima kako bi pomogla sugrađanima.

Ispred zgrade Hitne pomoći postavljena je i spomen-ploča u znak sjećanja na nju. Jedna od ulica u sarajevskom naselju Stup također nosi ime po ovoj junakinji.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo