12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

18.05.2022 / 10:17 Muzika i Film - Zvijezde zablistale

Otvoren 75. Filmski festival u Cannesu

Otvoren 75. Filmski festival u Cannesu
Foto: Agencije

Čuveni Filmski festival u Cannesu u utorak je svečano otvoren po 75. put, s brojnim zvijezdama i gostima koji su tom mondenom gradu ponovo vratili uzbuđenje i glamur, ali popraćen kontroverzom zbog odbijanja akreditacija ruskim filmašima i novinarima, uz iznuzetak “ispravnih”.

Cannes 2020. nije održan zbog pandemije korona virusa, a prošle se godine održao u posebnim uvjetima, prenosi Hina.

“Jednostavno rečeno, presretan sam”, rekao je predsjednik žirija Vincent Lindon na konferenciji za novinare.

U žiriju su glumci i režiseri, među kojima su Rebecca Hall, Noomi Rapace, Deepika Padukone, Jeff Nichols i Asghar Farhadi.

Najveći filmski festival na svijetu traje od 17. do 28. maja, a povratak svečanosti, partija, glamura i novca daje nadu da će se gledatelji ponovo u velikom broju vratiti u kina.

Festival je otvoren projekcijom zombi filma Final Cut režisera Michela Hazanaviciusa, a gledatelji će moći vidjeti i film Toma Cruisea Top Gun: Maverick.

Tom Cruise je tako stigao u Cannes prvi put nakon 30 godina.

Kontraverza na festivalu

Final Cut je zombie komedija, ‘remake’ japanskog filma iz 2017. godine, u kojem glavnu ulogu glumi režiserova supruga Berenice Bejo. Onog trenutka kada je objavljeno da će film otvoriti festival, došlo je do kontroverze jer se u originalu film zvao Z. Kako je to simbol ruske agresije na Ukrajinu tako je Ukrajinski filmski fond zatražio i od festivala i od režisera da se filmu promijeni ime te je Z postao Final Cut.

Počasnu Zlatnu palmu za životno djelo primio je Forest Whitaker, poznatom po svojoj Oscarom nagrađenoj ulozi u filmu ‘Posljednji škotski kralj’. Njegova produkcijska kompanija će prikazati For the Sake of Peace, dokumentarni film o ratu u Južnom Sudanu.

U kontekstu rata u Ukrajini, organizatori festivala odlučili su odbiti akreditacije svim ruskim filmašima ali i novinarima koji su na bilo koji način povezanim s ruskom vladom.

Naknadno su neki novinari ipak dobili akreditacije, ali nije objavljeno koji.

Pronalazak ravnoteže

David Bowie, Elvis Presley i Jerry Lee Lewis samo su neke od legendi 20. stoljeća koje će obilježiti 75. Filmski festival u Cannesu, javlja AFP.

Na najvećem svjetskom filmskom festivalu uvijek se nastoji pronaći ravnoteža između ozbiljnih umjetničkih filmova i onih zabavnih.

Za svoj dijamantni jubilej osigurali su prikazivanje nekoliko filmova koji će sigurno zadovoljiti široku publiku, pa tako Tom Cruise na francusku rivijeru stiže zbog europske premijere filma Top Gun: Maverick, nastavka hita iz 1986.

Naglasak će biti i na muzičkim legendama. Ekstravagantni australski režiser Baz Luhrmann predstavit će svoj film Elvis, a posjetitelji će moći pogledati i nove dokumentarce o Davidu Bowieju (Moonage Daydream) i rokeru Jerryju Leeju Lewisu (Trouble in Mind) autora Ethana Cohena.

Ovi se filmovi neće prikazati u takmičarskom dijelu festivala, a za glavnu nagradu, Zlatnu palmu borit će se brojna druga legendarna imena, među kojima i kanadski majstor filmova strave David Cronenberg.

Ovaj 79-godišnji režiser vraća se svom žanru filmom Zločini budućnosti, u kojemu Kristen Stewart, Lea Seydoux i Viggo Mortensen pretvaraju jezive kirurške promjene u umjetnički performans nabijen seksom.

Samo pet filmova rediteljica

Američki režiser James Gray nostalgično se osvrće na svoju mladost u New Yorku u filmu Vrijeme Armagedona u kojemu glavne uloge igraju Anne Hathaway i Anthony Hopkins.

Jedna od najpoznatijih francuskih rediteljica, Claire Denis, vraća se s trilerom Zvijezde u podne, čija se radnja odvija u središnjoj Americi, a glavnu ulogu glumi Robert Pattinson.

Uz neke naslove dodane u posljednji tren, u konkurenciji za Zlatnu palmu će biti ukupno 21 film, a među takmičarima su i neki pobjednici iz prethodnih godina: braća Dardenne iz Belgije, Šveđanin Ruben Ostlund, japanski režiser Hirokazu Kore-Eda i Cristian Mungiu iz Rumunjske.

Samo pet filmova režirale su žene, ali za Cannes je i to rekord u glavnoj konkurenciji. Među njima je i ljubimica nezavisnih filmova Kelly Reichardt koja će predstaviti film Showing Up s Michelle Williams u glavnoj ulozi.

Julia Ducournau prošle je godine postala tek druga žena u historiji festivala koja je osvojila Palmu za film Titane.

Serebrenikov: Užas, tuga, sram i bol zbog Ukrajine

Rat u Ukrajini zasigurno će biti neizbježna tema, a ukrajinskim filmašima bit će posvećen poseban festivalski dan. Režiser Sergej Loznica predstavit će film Prirodna historija uništenja o bombardiranju njemačkih gradova u Drugom svjetskom ratu.

U konkurenciji za glavnu nagradu je i ruski režiser Kiril Serebrenikov, koji prijašnjim dvama dodjelama nije prisustvovao zbog politički motivirane presude za pronevjeru u Rusiji.

Sada u izgnanstvu, redatelj je za AFP nedavno izjavio da osjeća “užas, tugu, sram i bol” zbog invazije na Ukrajinu, za koju smatra da je “čin samoubistva“ ruske vlade.

Uz to, na festivalu će se slaviti povratak režiser Pobješnjelog Maksa Georgea Millera, koji se vraća s filmom Tri hiljade godina čežnje u kojemu Idris Elba glumi diva.

Glumac i režiser Ethan Hawke nostalgični ugođaj popratit će svojim novim dokumentarcem Posljednje filmske zvijezde koji prati život Paula Newmana i Joanne Woodward, zlatnog holivudskog para iz ‘60-ih godina prošlog stoljeća.

(Vijesti.ba / Al Jazeera)

Izdvajamo