10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

19.05.2022 / 18:06 BiH - Načelnik zajedničkog štaba OS BiH

Mašović na sastanku načelnika generalštabova EU

Mašović na sastanku načelnika generalštabova EU
Foto:

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalpukovnik Senad Mašović i šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Edin Fako prisustvovali su sastanku na nivou načelnika generalštabova / štabova Evropske unije u sjedištu Vojnog komiteta Evropske unije u Briselu 18. maja 2022. godine.

Na sastanku se razgovaralo o EU vođenim misijama, između ostalih i u EU vođenoj misiji u Centralnoafričkoj Republici, u kojoj učestvuju i pripadnici OS BiH. Pored toga, razgovarano je i o globalnoj sigurnosnoj situaciji, te je zaključeno da je neophodno daljnje jačanje odbrambenih kapaciteta.

Generalpukovnik Mašović je izrazio privrženost OS BiH evroatlantskim integracijama, te nadu u nastavak pozitivne saradnje EU sa OS BiH, kako kroz obrazovanje i zajedničku obuku, tako i kroz učešće pripadnika OS BiH u EU vođenim misijama u svijetu, kao i daljnjoj izgradnji odbrambenih kapaciteta.

Na marginama sastanka, generalpukovnik Mašović se sastao sa načelnicima generalštabova više zemalja, sa kojima je razgovarao o sigurnosnim izazovima sa kojima se suočava svijet, ali i Bosna i Hercegovina. Također, razgovarano je i o jačanju bilateralne saradnje između OS BiH i oružanih snaga savezničkih zemalja kroz različite vidove kooperacije. Načelnici štabova izrazili su spremnost za pružanje pomoći OS BiH, a u cilju jačanja sposobnosti OS BiH, kao i podršku odbrambenom sistemu na putu ka evroatlantskim integracijama.

Sastankom Vojnog komiteta EU predsjedavao je general Robert Brieger, koji je ovu dužnost preuzeo 16. februara 2022. godine od generala Claudia Graziana, dosadašnjeg predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a.

Tokom boravka u Briselu, načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović je iskoristio priliku da posjeti Misiju BiH pri NATO-u, gdje je informiran o budućim aktivnostima koje će biti realizirane do kraja godine.


Kao član delegacije OS BiH u Briselu, prisutan je bio i pukovnik Asmir Sarajlić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo