8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

23.05.2022 / 18:02 Svijet - Bugarski premijer

Petkov: Potreban široki konsenzus oko pristupanja Makedonije EU

Petkov: Potreban široki konsenzus oko pristupanja Makedonije EU
Foto: Agencije

Bugarski premijer Kiril Petkov rekao je da je Bugarskoj potreban veliki konsenzus o pitanju početka pregovora Skoplja o pristupanju EU.

Obraćajući se novinarima u ponedjeljak u Vatikanu, kada je izašao iz audijencije kod pape Franje, rekao je da bi ukidanje bugarskog veta na početak pregovora o pristupanju EU sa Sjevernom Makedonijom moglo biti na dnevnom redu nakon što Ministarstvo vanjskih poslova u Sofiji izvjesti rezultate dijaloga sa Sjevernom Makedonijom, prenosi BTA.

- Za neke stvari moraju postojati crvene linije, kao što je pitanje korupcije. Za nacionalno pitanje kao što je ovo, ključno je da niko nema pravo da odlučuje sam. Dovoljna je saglasnost ako želimo da promijenimo bugarsku poziciju. Potreban nam je širok konsenzus koji uključuje vladinu koaliciju i dijelove opozicije - rekao je Petkov.

- Možemo govoriti o ukidanju veta na početak pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom tek nakon što Ministarstvo vanjskih poslova predstavi najnovije rezultate napretka dijaloga između dvije zemlje, a Konsultativno vijeće za nacionalnu sigurnost (CCNS) sastane se tako da se o njima može razgovarati i s opozicijom i sigurnosnim službama, a onda i parlament treba o tome da odluči. I tek nakon što obavimo raspravu i dogovorimo se, možemo napraviti ovaj korak ukidanja veta. Sve drugo se koristi za ostvarivanje domaćih političkih ciljeva - rekao je Petkov.

Premijer je proteklih dana u više navrata pozivao na sastanak KCNS s predsjednikom, ali je predsjednik Rumen Radev rekao da u Bugarskoj već postoji konsenzus i da želi da čuje mišljenje Petkova prije nego što odluči da sazove KCNS.

Predsjedavajući Narodne skupštine Nikola Minčev rekao je u Sofiji da bi o temi ukidanja veta trebalo da se raspravlja u parlamentu, jer je on predstavničko tijelo za čitavo bugarsko društvo.

- Svakako, proteklih mjeseci dijalog sa Sjevernom Makedonijom je na najvišem nivou u odnosu na prethodne godine - rekao je Minčev, dodajući da je to dovelo do napretka i da je razlog zašto premijer želi da se sazove CCNS sa predsjednikom. Prema Minčevu, zastupljenost CCNS-a je takva da bi omogućila postizanje nacionalnog stava.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo