5°C
Mostar 10°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 2°C

24.05.2022 / 19:54 BiH - Uzalud priče

Neka OSCE i tužioci na primjeru Mostara dokažu da su protiv izbornih krađa

Neka OSCE i tužioci na primjeru Mostara dokažu da su protiv izbornih krađa
Foto: Vijesti.ba

Predstavnici OSCE-a u BiH i Ureda Vijeća Evrope danas su s Koordinacijom tužilaca i VSTV dogovorali buduće aktivnosti, kojima je cilj unapređenje istražnih postupaka i procesuiranja predmeta izborne prevare.

Također su razgovarali o efikasnoj koordinaciji između Centralne izborne komisije BiH (CIK) i nadležnih tužilaštava i sudova širom BiH, saopćeno je iz OSCE-a.

Cilj aktivnosti o kojima je bilo riječi je razmjena iskustava između službenika CIK-a s jedne i tužilaca, sudija i policijskih službenika s druge strane, uz detaljnu analizu procesuiranja predmeta izborne prevare, od podnošenja krivične prijave, do vođenja istražnog postupka, glavnog pretresa, te donošenja presude i eventualnog žalbenog postupka. Predstavnici VSTV-a i Koordinacije tužilaca pozdravili su ovu inicijativu i iskazali snažnu podršku i punu spremnost za provedbu najavljenih aktivnosti. Ove aktivnosti odražavaju kontinuirane napore Misije OSCE-a u BiH da, zajedno sa ODIHR-om pomogne institucijama u BiH da ojačaju integritet bosanskohercegovačkog izbornog procesa, saopćeno je. 

Ovakvih je inicijativa bilo i ranije. Nebrojeno. Da će se nešto promijeniti na izborima koji slijede, osim uvjeravanja javnosti da će se aktivnosti provoditi, neke bi trebale već da se provode. 

OSCE, Vijeće Evrope, tužioci i svi ostali morali bi bh. građane u svoje iskrene namjere uvjeriti konkretnim potezom - za početak provjerom izbornih krađi na lokalnim izborima u Mostaru.

To su ujedno i zadnji izbori koji su u BiH održani, a sa kojih su u javnost dospjeli brojni dokazi o krađi glasova.

Podsjetimo, tada je utvrđeno da su se krađe dešavale kod preferencijalnih glasova u korist pojedinih kandidata unutar lista. Pojedinim kandidatima unutar lista na brojanju, na samo desetak biračkih mjesta, dopisano je i preko hiljadu glasova. Neki od njih su na koncu ostali bez mandata, no neki drugi su zahvaljujući odluci CIK-a da zaustavi ponovno brojanje ušli u Gradsko vijeće. 

Danas oni koji su krali glasove vode političke procese u Mostaru, a svoje mandate su osvojili zahvaljujući brojačima na izbornim mjestima i nebrojačima iz CIK-a. 

Upravo se šefica OSCE-a Kathleen Kavalec, na fotografiji gore, uredno slikala sa nosiocem najveće izborne krađe koji je nešto kasnije uručio počasne povelje šefu Delegacije EU Johannu Sattleru i bivšem američkom ambasadoru Ericu Nelsonu. 

Za istrage ni danas nije kasno. Dokaza ima i previše.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo