8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

27.05.2022 / 12:31 Regija - Hrvatski premijer

Plenković: Srbija optužnicama čini korak unazad

Plenković: Srbija optužnicama čini korak unazad
Foto: Andrej Plenković / Agencije
Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da se vlada sastala s vojnim pilotima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) iz operacije Oluja, istaknuvši da će iskoristiti sve raspoložive mehanizme da ih zaštite od optužnice iz Srbije.

“Razgovarali smo o novim okolnostima slijedom informacija iz medija koje smo pročitali, o tome da se u Srbiji na zahtjev njihovog tužitelja, spremaju optužnice protiv četiri pilota i to zapovjednika HRZ-a iz vremena VRO Oluja”, istaknuo je Plenković u uvodnom govoru na sjednici vlade.

Poručio je da još nemaju nikakvih konkretnih dokumenata niti zamolbi za pravnu pomoć, ali i da će iskoristiti sve kako bi zaštitili pilote, prenosi Hina.

“Vlada će, kao što je postupala i ranije, iskoristiti sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote, dignitet Domovinskog rata i da na taj način uputi jasnu poruku o tome što su temeljne vrijednosti na kojima je sazdana slobodna Republika Hrvatska”, poručio je Plenković.

Istaknuo je da nikada u vrijeme Domovinskog rata nije bilo zapovjedi, a osobito u vezi HRZ-a, koje bi na bilo koji način bile usmjereni protiv civilnih ciljeva, a ponovio je i kako je Domovinski rat, osobite operacije Oluja i Bljesak, dio oslobodilačkih napora da se zaštiti i reintegrira hrvatski teritorij.

Ponovio je kako Srbija time “čini korak unazad u izgradnji pomirenja i pomirbe” te istaknuo da je nezadovoljstvo u vezi optužnice iskazao i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na njihovom susretu u Davosu.

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine (TZRZ) podiglo je optužnici koja tereti četiri hrvatska časnika da su 7. i 8. kolovoza izdali zapovijed za zračno raketiranje civilnih izbjeglica, no iz tužiteljstva su ranije poručili da optužnica nije postala pravomoćna te da kazneni postupak u ovoj fazi "nije javan".

Optužnica je, kako se neslužbeno doznaje, podignuta protiv pripadnika hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca iz Ptuja, Zdenka Radulja iz Osijeka, Željka Jelenića iz Pule i Danijela Borovića iz Varaždina.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo