15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

27.05.2022 / 13:52 Ljepota i Zdravlje - Švicarska

Razvijen PCR test za majmunske boginje

Razvijen PCR test za majmunske boginje
Foto: Vijesti.ba

Švicarski farmaceutski gigant Roš objavio je da je razvio PCR testove za detektovanje virusa majmunskih boginja, poslije pojave više slučajeva u regionima u svijetu gdje ta bolest nije uobičajena.

Testovi koje je Roš razvio nisu namijenjeni široj javnosti već su raspoloživi radi istraživanja u većem dijelu svijeta.

Testove je razvila Rošova filijala TIB Molbiol, kao odgovor na slučajeve zaraze majmunskih boginja koji su nedavno izazvale zabrinutost, navodi se u saopštenju.

"Roš je vrlo brzo razvio novu seriju testova za detektovanje virusa majmunske groznice i praćenja njenog širenja", rekao je direktor odjeljenja Dijagnostike u Rošu, navedeno je u saopštenju.

Oko 200 potvrđenih i više od 100 sumnjivih slučajeva majmunskih boginja otkriveno je do sada izvan zemalja u kojima se ovaj virus obično širi, rekao je danas zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i pozvao zemlje da pojačaju nadzor zbog ove zarazne bolesti.

Majmunske boginje predstavljaju blagu virusnu infekciju koja je endemska u afričkim zemljama Kamerunu, Centralnoafričkoj Republici, Demokratskoj Republici Kongo i Nigeriji.

Nedavna pojava virusa koji izaziva ovo oboljenje u drugim zemljama izazvala je bojazan.

Vjeruje se da je stopa smrtnosti usljed soja koji kruži globalno oko jedan odsto, ali za ovaj virus postoje efikasne vakcine i lijekovi.

Epidemiolog iz SZO Marija van Kerhove rekla je na onlajn konferenciji za novinare da je virus do sada otkriven u više od 20 zemalja u kojima nije endemski i da ova agencija očekuje da će broj zaraženih rasti.

"Očekujemo da bude otkriveno još slučajeva. Tražimo od zemalja da pojačaju nadzor. Ovo je situacija koja se može obuzdati. Biće teško, ali situacija se može obuzdati u zemljama gdje virus nije endemski", navela je Van Kerhove.


(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo