8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

28.05.2022 / 16:11 Politika - Član Predsjedništva BiH

Dodik: Ustavni sud BiH neće skršiti našu volju

Dodik: Ustavni sud BiH neće skršiti našu volju
Foto: Milorad Dodik / Srna
Ustavni sud BiH prekoračio je sva svoja ovlaštenja odlukom kojom su poništene neke odredbe akata Narodne skupštine RS, smatra član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik ocjenjuje da je Ustavni sud zadužen po Ustavu samo da usklađuje i procjenjuje usklađenost zakona s Ustavom BiH.

- Međutim, oni su sami sebi pribavili nadležnosti. Oni presuđuju krivično pravnim postupcima, o svemu. Našu volju neće skršiti.

Naša volja ide za tim da ćemo isti sadržaj te deklaracije prenijeti u neku drugu formu, recimo rezolucija, a kad i to ukinu onda ćemo imati stavove, a onda i zaključke, pa poglede, pa ćemo onda reći da je to deklaracija plus, ali uvijek isto. Neće nas skršiti na ovome - rekao je Dodik.

Naglašava da je "ovo naše pravo i zato su tako rigorozni".

- Taj dio međunarodnog faktora, jer se radi o našim stvarnim pravima. Nijedna naša aktivnost nije protiv Ustava BiH, mada oni to stalno prikazuju da jeste. Naše je da se borimo za izvorni Dejton i to ćemo nastaviti - istakao je Dodik.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH utvrdio je da pojedine odredbe akata NSRS, koje je osporilo 15 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, nisu u skladu s Ustavom BiH, zbog čega ih je ukinuo.


(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo