1°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

08.06.2022 / 08:15 Ličnost dana - Visoki predstavnik

CHRISTIAN SCHMIDT - MUDRI I STRPLJIVI POLITIČAR

CHRISTIAN SCHMIDT - MUDRI I STRPLJIVI POLITIČAR
Foto: Agencije

Popuštanjem na Vijeću ministara BiH osigura dio potrebnih sredstava CIK-u za Opće izbore, HDZ BiH nije uspio prevariti visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Schmidt je ponovo posegnuo za bonskim ovlastima, nametnuo odluku o finansiranju Općih izbora 2022. godine, ali i odluku o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po kojoj blokada finansiranje izbora u budućnosti više neće biti moguća.

Time je potvrdio da sve od početka svoga mandata, radi smišljeno, mudro i s mjerom. A mandat je krenuo sa mnoštvom izazova, razlikama unutar međunarodne zajednice, oštrim protivljenjem Rusije i Kine njegovom imenovanju, kao i opstrukcijama politike iz RS predvođene Miloradom Dodikom.

No Schmidt je imao jasan plan i strpljivo obilazio najvažnije međunarodne adrese od Washingtona, preko Londona, Pariza, Istanbula, Brisela, do sjedišta NATO-a ali i susjedne - Zagreb i Beograd. Svuda je dobio podršku.

Još ranije smo na ovom portalu pozivali nestrpljivu bh. javnost da pruži podršku ovom iskunom njemačkom političar koji itekako ulijeva povjerenje. Potezima u zadnjih nekoliko mjeseci Schmidt je dokazao da je podršku zaslužio.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo