9°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

14.06.2022 / 08:35 Ličnost dana - Ličnost dana

SEAD BRANKOVIĆ - RIJEČ STRUKE O MUP-U HNK

SEAD BRANKOVIĆ - RIJEČ STRUKE O MUP-U HNK
Foto: Vijesti.ba

Jedan od veterana policije HNK Sead Branković oglasio se o aktuelnoj situaciji i pokušajima da se u ovom kantonu uvede funkcija zamjenika komesara MUP-a HNK. 

- Svjedok sam i učesnik prvih pregovora o uspostavljanju zajedničke policije u HNK. Nakon toga UN i EU su mukotrpnim radom, pritiscima uz pomoć alata koje su imali u rukama (IPTF) uspjeli su da ukinu dvojnost funkcija od Ministra MUP-a do PU. Bio je i politički dogovor da Ministar i Komesar ne mogu biti iz iste etničke grupe. I tako je to fukcionisalo jedno vrijeme. Po prijedlogu Izmjena Zakona o policiji, Komesar dobija zamjenika "koji mu pomaže u obavljanju poslova". Prije je Komesara mijenjao načelnik Sektora policije. Međutim, po meni, najvažnija stvar u cijeloj priči je upotreba Jedinice za posebne namjene (specijalna policija) koja je ostala isključivo u nadležnosti Komesara. Zamjenik tu ne igra nikakvu ulogu, kaže Branković.

Dodaje da to što Komesar ne može vršiti raspored ili unaprijeđenja bez saglasnosti Zamjenika, nije od predusudne važnosti.

- Sjećamo se flagrantne odluke nelegalnog i protivzakonito postavljenog Komesara, Ilije Lasića, koji je uputio Specijalnu jedinicu na Bradinu da spriječi ulazak u Kanton izbjeglica iz Sirije, a po nalogu Ministra, odnosno HDZ-a. Pošto je konvoj izbjeglica po Odluci Vlade FBiH trebao ići u kamp Salakovac, bio je u pratnji specijalne policije MUP-a KS. I malo je falilo da dođe do incidenta. Ovo govori o važnosti Specijalne policije koja je dobro obučena i naoružana formacija, čiju upotrebu jedino može narediti Komesar. Ovu poziciju i ovlašćenja koju nosi, HDZ neće dati, navodi Branković i dodaje:

- Pitam se kakva je uloga koalicijonog partnera HDZ-a u podršci ovom prijedlogu Izmjene Zakona o policiji i jesu li svijesni eventualnih posljedica. Koliko je meni poznato, ni jedan Kanton u FBiH nema zamjenika Komesara. Ako se ovo usvoji, a hoće, vratićemo proces depolitizacije policije, razgraničenja uloge između Ministra i Komesara, na 2000.godinu. Što se i ko je na ovo pristao, pitanje je na koje nemam odgovor. Podanički odnos i truhli kompromisi već su nas koštali. Ali kad o struci odlučuju oni koji o tome malo i nimalo znaju, posljedice su uvijek pogubne. Da je u prijedlogu Izmjena, navedeno da Komesar, bez saglasnosti Zamjenika, ne može upotrijebiti Specijalnu policiju, bilo bi lakše. Skoro sam siguran da će Komesar biti iz reda hrvatskog naroda a Zamjenik iz reda bošnjačkog. Nije dobro, a volio bih da se varam.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo