9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

14.06.2022 / 13:38 Ljepota i Zdravlje - Istraživanje

Zagađenje zraka skraćuje životni vijek za više od dvije godine

Zagađenje zraka skraćuje životni vijek za više od dvije godine
Foto: Arhiv
Zagađenje zraka uzrokovano uglavnom sagorijevanjem fosilnih goriva skraćuje život širom svijeta za više od dvije godine, objavio je Institut za energetsku politiku Univerziteta u Čikagu danas.

Istraživanje je pokazalo da bi prosječna osoba u južnoj Aziji živjela pet godina duže da razine finih čestica zadovoljavaju standarde Svjetske zdravstvene organizacije, prema izvještaju Instituta za energetsku politiku Univerziteta u Čikagu.

U indijskim državama Uttar Pradesh i Bihar, u kojima živi 300 miliona ljudi, ozbiljne bolesti pluća i srca uzrokovane takozvanim zagađenjem PM 2,5 čestica skraćuju očekivani životni vijek za osam godina, a u glavnom gradu New Delhiju čak za čitavo desetljeće.

Zagađenje PM 2,5 česticama prodire duboko u pluća i ulazi u krvotok.

Ujedinjene nacije su PM2,5 čestice 2013. klasificirali kao uzročnik raka.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopćila je da gustoća PM2,5 čestica u zraku ne bi trebala biti veća od 15 mikrograma po kubnom metru u bilo kojem razdoblju od 24 sata, piše AFP.

Suočena sa sve većim dokazima o štetnim uticajima na zdravlje, SZO je prošle godine pooštrila ove standarde, što je prva promjena od uspostavljanja smjernica za kvalitetu zraka 2005. godine.

- Čist zrak je veoma važan za kasnije godine života za ljude širom svijeta - rekli su voditeljica istraživanja Crista Hasenkopf i kolege u izvještaju o indeksu kvalitete zraka.

- Trajno smanjenje globalnog onečišćenja zraka u skladu sa smjernicama SZO-e dodalo bi 2,2 godine prosječnom životnom vijeku - navedeno je u izvještaju.

Gotovo sve naseljene regije u svijetu premašuju smjernice SZO-e, ali nigdje više od onih u Aziji: 15 puta u Bangladešu, 10 puta u Indiji i devet puta u Nepalu i Pakistanu.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo