5°C
Mostar 10°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 2°C

14.06.2022 / 15:06 Muzika i Film - Sarajevo

SFF - Otvoren poziv za Western Balkans Youth Team

SFF - Otvoren poziv za Western Balkans Youth Team
Foto: FENA
Sarajevo Film Festival i Friedrich Ebert Stiftung Dialogue Southeast Europe u saradnji sa Regionalnim uredom za saradnju mladih (Regional Youth Cooperation Office - RYCO), ...

... Forumom Civil Peace Service – forum ZFD i USAID-ovim projektom PRO-Budućnost, organizuje još jedno izdanje In Youth Eyes: Western Balkans Youth Team.

U saopćenju SFF-a se navodi da je cilj programa okupiti mlade sa zapadnog Balkana kako bi prisustvovali Sarajevo Film Festivalu i njegovom programu “Suočavanje s prošlošću”, te „svojim očima“, odnosno kroz svoje iskustvo ispričali priču o interkulturalnom dijalogu, saradnji mladih, raznolikosti i izgradnji mira.

Sarajevo Film Festival pruža priliku mladima sa zapadnog Balkana da posjete Sarajevo, upoznaju svoje vršnjake, istražuju, posmatraju i uče o našim zajednicama i drugima kroz filmove, diskusije, ali i šetnjom kroz ulice Sarajeva u festivalskim danima.

Western Balkans Youth Team će prisustvovati projekcijama filmova u sklopu Dealing with the Past kutka Sarajevo Film Festivala, učestvovati u panel diskusijama s filmskim producentima i kreirati sadržaje za društvene mreže kako bi predstavili svoje iskustvo i viđenje istorije, priča, aktivizma mladih, Sarajeva, filmskog festivala, dijaloga i umrežavanja.

Zajednički projekat je sinergija važnih i cijenjenih partnera u Bosni i Hercegovini koji ima za cilj kreirati prilike za mlade sa Zapadnog Balkana kako bi bili mobilni, kreativni i uključeni s obzirom da su oni pokretači kako za bolju regiju, tako i za interkulturalnu zajednicu.

Western Balkans Youth Team će okupiti 25 mladih učesnika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova*, Sjeverne Makedonije ili Srbije,starosne dobi od 18 do 25 godina.

Troškove puta i smještaja za odabrane učesnike snosi organizator.Zainteresirani kandidati se trebaju prijaviti do 19. juna.

SFF je vodeći filmski festival u regiji, prepoznat kako od filmskih profesionalaca tako i od šire publike. To je međunarodni filmski festival sa posebnim fokusom na regiju jugoistočne Evrope koji stavlja u centar međunarodne pažnje filmove, talente kao i buduće projekte iz regije. Obala Art Centar je pokrenula Sarajevo Film Festival (SFF) pred kraj četverogodišnje opsade Sarajeva 1995. godine, s namjerom da pomogne u ponovnoj izgradnji građanskog društva te očuva kozmopolitanski duh grada.

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival će biti održan od 12. do 19. augusta , saopćeno je.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo