8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

15.06.2022 / 15:31 BiH - Svjedočenje!

Umjesto zahvale, Novalić na udaru zlih napada za Partizansko groblje

Umjesto zahvale, Novalić na udaru zlih napada za Partizansko groblje
Foto: Vijesti.ba

Brojne su danas reakcije kojima se osuđuje sramna devastacija i skoro potpuno uništenje Partizanskog spomen groblja u Mostaru.

I sve su dobrodošle. Ipak, neke su zakašnjele, neke su licemjerne, a neke potpuno maliciozne i neistinite.

U red potonjih spada ona iz SDP-a koji pita da li je "višedecenijska zapuštenost Partizanskog groblja još jedan proces koji je dogovoren u sjeni između vječnih koalicijskih partnera SDA i HDZ-a, a sve u cilju vještačke podjele Mostara" te da je sve što je SDA uradila na zaštiti ovog monumentalnog spomenika bila posjeta federalnog premijera Fadila Novalića.

Da odmah u potpunosti budemo fer i istiniti - Fadil Novalić je za Partizansko spomen groblje u Mostaru uradio više nego, ne samo SDP, nego sve ljevičarske stranke u BiH zajedno sa organizacijama koje tobože baštine tekovine antifašizma.

U samo pola godine u periodu od kraja 2017. do maja 2018. godine, na inicijativu brojnih Mostaraca, aktivista Centra za mir i uz angažman Fadila Novalića, Partizanskom spomen groblju je vraćen stari sjaj. Novalić je to uradio unatoč brutalnim otporima koje je pružao tadašnji gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i ministri HDZ-a BiH u Vladi Federacije.


Partizansko spomen groblje (9.maj 2018.)

Uz Novalića je stao Odbor za pomoć obnovi kompleksa Partizanskog spomen-groblja na čelu sa Sergejem Šotrićem, udruženja poput Centra za mir, mostarski poduzetnici poput građevinara Fajića, Dema&S, Revigrad, Klesarstvo Neolit i zaštitarska agencija Mirsada Ćatića, a na raspolaganje se stavilo i lokalno SDA rukovodstvo predvođeno Edinom Mušićem i Salemom Marićem, kao i direktor Agencije Stari grad Miralem Fajić, dok je podršku sa državnog nivoa pružao tadašnji predsjedavajući Vijeća ministar BiH Denis Zvizdić. No, Novalić je bio pokretačka snaga i glavni rukovodioc projekta obnove, lično. Ove redove garantuje potpisnik ovog teksta, koji je svjedočio i sastancima koji su organizovani ovim povodom sa kojih postoje i brojne fotografije i zapisnici.

 Novalićevu akciju obnove Partizanskog iz HDZ-a BiH su nazivali provokacijom, što ona i jeste bila ako je provokacija to što je tim činom pokazano da je država Bosna i Hercegovina prisutna i na onim mjestima koja u nekim glavama nisu njen dio.

Uostalom, SDP je vodio Vladu FBiH u mandatu prije dolaska Novalićeve vlade. Za četiri godine na Partizanskom groblju za vrijeme te SDP-ove Vlade nije pokošena ni trava. Redale su se tek jalove žalopojke koje su se obično sastojale u konstatacijama da je stanje u kojem se spomenik nalazi civilizacijska sramota.

S druge strane, činjenica je da je Novalić poduzeo konkretne poteze i to stanje izmijenio na bolje, pa su kritike koje mu se upućuju (kako tada, tako i danas) zbog greške u govoru, oduvijek bile u funkciji umanjenja značaja njegovog konkretnog djelovanja i urađenog posla.

I na kraju, a ne manje važno. Nakon današnjeg uništavanja spomen ploča na Partizanskom groblju, čula se i standardna priča o nadležnostima i prebacivanju odgovornosti. U vrijeme kada je obnavljano Partizansko spomen groblje, Fadil Novalić nije imao pune nadležnosti za obnovu, ali se lično angažirao i iskoristio one nadležnosti koje su mu bile na raspolaganju. Nije se skrivao iza nadležnosti, a mogao je. Najmanje što bi mogli drugi jeste slijediti njegov primjer.

Mostarce čeka ponovna obnova, vrijeme je da svi ponovo zasučemo rukave i odnesemo još jednu pobjedu nad fašizmom.

 

S. Ćenan

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo