9°C
Mostar 11°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

19.06.2022 / 20:53 Košarka - Prvi put od 2019.godine

Strašni Tavares, Real Madrid je prvak Španije!

Strašni Tavares, Real Madrid je prvak Španije!
Foto. Agencije

Košarkaši Real Madrida osvojili su titulu prvaka Španije prvi put od 2019. godine, pošto su savladali Barcelonu sa 3-1 u pobjedama. U četvrtom meču na svom terenu, Real je slavio sa 81:74.

Real je bolje počeo i poveo sa 7:0, ali prva četvrtina je ipak bila tvrda (13:10), da bi na krilima veterana Llulla i Fernandeza – uz jedan karakteristični akrobatski koš Llulla – došao do velikih +14 (24:10).

Ipak, na krilima odličnog šuta za tri poena Barcelona se vratila u igru, da bi na poluvremenu imala samo poen zaostatka.

Real je ostvarivao prednost u reketu na obe strane terena, ponajviše zahvaljujući Tavaresu, ali Jasikevičusov tim nije se predavao, naprotiv – poenima Calatesa, Katalonci stižu do vodstva 58:57 na osam minuta do kraja.

Hanga momentalno uzvraća trojkom, i bio je to početak nove serije Reala – bio je čvršći domaći tim, sa Decom i Tavaresom na čelu, a “posljednji trzaj” Barce bila je trojka Exuma za -5 (73:68) na nešto više od dva minuta do kraja.

Uslijedila je dobra odbrana Barce, ali i novi ofanzivni skok Tavaresa posle kojeg Causer pogađa uz faul za delirijum na tribinama. Upravo je Francuz na 73 sekunde do kraja pogodio trojku za velikih 9 i de fakto kraj.

Real je tokom većeg dijela sezone gubio od Barcelone, izgubio i finale Kupa, ali dobio je one najvažnije mečeve – na final fouru Eurolige i sada u finalu play-offa nacionalnog šampionata.

To je ukupno 36. titula prvaka Španije za Real, dok Barcelona ostaje na 19.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo