8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

24.06.2022 / 17:58 Svijet - Posjeta Ruandi

Princ Charles se izvinio zbog ropstva u Commonwealthu: Ne mogu opisati dubinu lične tuge

Princ Charles se izvinio zbog ropstva u Commonwealthu: Ne mogu opisati dubinu lične tuge
Foto: Vijesti.ba
Britanski princ Charles je u govoru čelnicima Commonwealtha u petak u Ruandi izrazio duboko žaljenje zbog ropstva, i priznao je da korijeni ropstva leže u bolnom periodu historije.

Commonwealth, klub od 54 zemlje nastale iz Britanskog carstva, obuhvata oko trećinu čovječanstva i predstavlja se kao mreža ravnopravnih partnera, ali su neke države članice pozivale na prekid s kolonijalnom prošlošću.

"Želim priznati da korijenje našeg modernog udruženja duboko seže u najbolniji period naše historije", poručio je Charles okupljenim čelnicima Commonwealtha na ceremoniji otvaranja dvodnevnog samita u Kigaliju.

"Ne mogu opisati dubinu moje lične tuge zbog patnje tolikih ljudi dok nastavljam da produbljujem vlastito razumijevanje dugotrajnih posljedica ropstva", kazao je.

Britanija i druge evropske zemlje porobile su više od 10 miliona Afrikanaca između 15. i 19. stoljeća i prebacili su ih preko Atlantika na plantaže na Karibima i u Ameriku. Mnogi od njih preminuli su tokom puta.

Među članice Commonwealtha spadaju zemlje zapadne Afrike kao što su Nigerija i Gana, iz kojih su robovi odvođeni, i 12 karipskih zemalja u kojima su proveli ostatak svojih života, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo