15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

24.06.2022 / 22:10 BiH - Sarajevo

Otvoren najveći naučni događaj u regiji - 13. dana BHAAAS-a

Otvoren najveći naučni događaj u regiji - 13. dana BHAAAS-a
Foto: FENA

U Sarajevskoj vijećnici večeras je svačano otvoren najveći naučni događaj u regiji 13. dana BHAAAS-a.

Predsjednik BHAAAS-a Ismar Volić u svom obraćanju kazao je da će 13. dani BHAAAS-a u Sarajevu okupiti neka od najvećih naučna imena regije i svijeta, iz gotovo svih disciplina.

- Najveća pažnja ovogodišnje manifestacije posvećena je medicinskim discplinama i održivom razvoju. U fokusu misije BHAAAS-a su mladi ljudi - studenti, te je i ove godine poseban program posvećen upravo njima - kazao je Volić.

Rektor Unverziteta Sarajevu Rifat Škrijelj izrazio je zahvalnost svim predavačima koji će tokom ovog "impozantnog okupljanja podjeliti svoja znanja, iskustva i istraživanja stečena širom svijeta".

- Univerzitet u Sarajevu u potpunosti podržava ciljeve BHAAAS-a i posjeduje svijest o tome da naučni razvoj BiH zhtijeva suštinski angažman načnih profesionanih kapacitata koji izvan svake sumnje posjeduje bh. dijaspora okupljena unutar BHAAAS-a i aktivna je u svim dijelovima svjeta - kazao je Škrijelj.

Učesnike ovog naučnog događaja pozdravili su i drekotrica misije USAID-a u Bosni i Hercegvini Courtney Chubb i premier Kantona Sarajevo Edin Forto.

Na ceremoniji otvaranja svoj mini koncert imao je ugledni pijanist, kompozitor, dirigent i aranžer Sinan Alimanović. U ovogodišnjem kulturno-umjetničkom programu su i dvije likovne izložbe.

U periodu od 23. do 26. juna planirana su 33 simpozija na četiri lokacije, sa predavačima iz 26 zemalja koji će održati preko 350 prezentacija i predavanja. Pored toga, 13. Dani BHAAAS-a u BiH implementirat će i 16 radionica i okruglih stolova, te specijalne programe iz održivog razvoja. Posebna pažnja ovogodišnjeg najvećeg naučnog događaja u našoj regiji posvećena je događajima za studente.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo