°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

26.06.2022 / 13:58 BiH - Prusac

Hiljade vjernika na Ajvatovici: Moramo vjerovati i boriti se

Hiljade vjernika na Ajvatovici: Moramo vjerovati i boriti se
Foto: Mina
Nakon prolaska kroz Ajvaz-dedinu stijenu i učenja dove danas je u prisustvu nekoliko hiljada vjernika i visokih zvanica na platou Ajvatovice održan centralni program u okviru ovogodišnjih "512. dana Ajvatovice".

Prigodni program su izveli Turski vojni orkestar „Mehter“, te učači ilahija Mustafa Isaković, Ibrahim Bilčević i Mensura Bajraktarević.

Ovom prilikom prisutnim vjernicima se obratio muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović koji je izrazio svoje zadovoljstvo jer je manifestacija održana u punom kapacitetu nakon teških pandemijskih godina.

- Raduje nas što su s nama ponovo članovi "Mehtera", domaći izvođači ilahija i kasida ali i skoro 280 konjanika koji su danas ovdje došli iz cijele domovine - kazao je muftija Adilović.

Poručio je da budemo svjesni vremena u kojem živimo, te ukazao na važnost korištenja vlastitih potencijala i oslanjanja na vlastite snage.

- Ne uzdajmo se u pomoć drugih. Morao se sami o sebi brinuti. Agresija na Ukrajinu i povećanje cijena životnih namirnica pokazuju nam koliko je stanje u svijetu nepredvidivo. Stoga, koristimo svoje potencijale, posijmo svoju zemlju i ubirimo plodove svojih resursa - poručio je muftija Adilović.

Velikom broju vjernika koji su pristigli iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i dijaspore obratio se i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

On je kazao kako je okupljanje na Ajvatovici potvrda opredijeljenosti da se slijedi načelo vjere: vjernici su braća po vrijednostima za koje se zalažu.

- Naše vjerničko bratstvo manifestira se u uzajamnoj solidarnosti, jednakosti i zajedništvu. Sve što nas razdvaja i unosi nemir u zajednicu mora biti odbačeno kao strano tijelo, bez obzira na to odakle dolazilo - kazao je reisu-l-ulema.

Dodao je da je sveta zadaća i cilj bosanskih muslimana ostvariti zajednicu jednakih, slobodnih ljudi, koji će slobodno ispovijedati ono u što vjeruju.

Reisu-l-ulema Kavazović između ostalog je podsjetio i na veliko političko-interesno usitnjavanje našeg naroda, ukazavši na umjereni, racionalni, politički pluralizam poželjan u našem narodu, a politički populizam poguban i štetan.

- Zreo politički narod je onaj koji zna proniknuti u namjere drugih, postaviti se odgovorno i izabrati politiku i ljude koji će na najbolji način znati zaštititi narodni interes i državu. To je zadaća koju moramo uvijek iznova, svaki dan raditi. Povijesni tok jednog naroda je kao i hod pojedinca. Moramo vjerovati i boriti se.

Naš narod ima svoju vjeru, jezik, kulturu i tradiciju, zemlju i državu. S vjerom u Boga, svojim radom, zalaganjem, upornošću i ustrajnošću, narodnim osjećanjem, duhovnom snagom i političkim jedinstvom moći ćemo osigurati sigurnost našem narodu i našoj zemlji - poručio je danas reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Tradicionalnu Ajvatovičku dovu proučio je muftija travnički Ahmed-ef. Adilović, nakon čega je klanjan podne-namaz.

Manifestacija je održana pod sloganom "Tradicija, identitet, domovina", što će ostati i stalni moto manifestacije koji ukazuje na tri važna segmenta u životu jednog naroda.

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u Bosni i Hercegovini, duboko ukorijenjeno u identitet Bošnjaka.

Ona je danas mjesto susreta desetina hiljada muslimana, prenosi MINA.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo