8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

28.06.2022 / 21:10 Svijet - Madrid

Stoltenberg otkrio detalje dogovora Turske, Švedske i Finske

Stoltenberg otkrio detalje dogovora Turske, Švedske i Finske
Foto: Vijesti.ba

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je nakon sastanka lidera Turske, Švedske i Finske da je postignut dogovor i potpisan memorandum o priključenju dvije sjevernoevropske nacije NATO-u.

Govoreći odmah po potpisivanju sporazuma u Madridu Stoltenberg je kazao kako ovaj memorandum zadovoljava zatjeve Turske po pitanju terorizma i izvoza u oblasti vojne industrije.

“Ove tri zemlje su se dogovorile da će zajedno raditi na jačanju borbe protiv terorizma. Ovo uključuje jačanje zakona na domaćem nivou, borbu protiv PKK i rad na izručenjima sa Turskom. Ovo omogućuje nastavak pridruživanja ove dvije zemlje Alijansi”, kazao je Stoltenberg, prenosi N1.

Ponovo je istakao kako je ovo važno zbog politike otvorenih vrata te je važno da se ove dvije zemlje pridruže Alijansi, a posebno u ovakvoj sigurnosnoj situaciji.

“Sutra će saveznici pozvati ove dvije zemlje da se pridruže Alijansi, postat će pozvane zemlje u članstvo i siguran sam da će nakon potpisivanja ovog memoranduma proces pristupanja biti okončan uspješno. Danas smo sjeli, razgovarali, postigli dogovor i to je kako uvijek radimo u NATO-u, a to je kroz postizanje dijaloga i konsenzusa. Obavio sam brojne razgovore sa ovim liderima, a i drugi zvaničnici NATO-a. Nekada je potrebno da se sastanete u istoj sobi i da prevaziđete razlike koje imate”, kazao je Stoltenberg.

Stoltenberg je kazao kako će se proces izručenja morati odvijati po pravilima Evropske konvencije o ljudskim pravima i izručenju te da će se morati obratiti pažnja na to. Prema njegovim riječima Švedska i Finska će morati objasniti svoj pristup ovom pitanju i načinima na koje će raditi sa turskom stranom.

Stoltenberg poslao poruku Putinu

Jens Stoltenberg, glavni sekretar NATO-a na današnjem samitu u Madridu poslao je jednu od, kako kaže, najvažnijih poruka, a to je da "svaka zemlja ima pravo donijeti svoju odluku".

“Uvijek smo poštovali te odluke čak i kada Finska i Švedska nisu željele biti članice NATO-a. Poruka predsjedniku Putinu je da u ovoj situaciji imamo jedinstvo i da ćemo raditi na zajedničkoj sigurnosti”, stava je šef NATO-a.

Također je kazao da nema govora o konkretnim oružjima ili oruđima koja će biti prodana Turskoj, ali da je dobro da je poništen veto koji je Turska planirala nametnuti Finskoj i Švedskoj za ulazak u NATO, jer se, kaže, nikada nije slagao s idejom da jedna ili više zemalja ima veto prema savezniku.

“Imali smo veoma konstruktivne dogovore danas, a i zvaničnici koji su to radili proteklih nekoliko sedmica, zadovoljstvo mi je da smo se dogovorili. Turska će se ponašati u skladu s odlukom koju su donijeli po pitanju Finske i Švedske, a one su već počele raditi na mjerama borbe protiv terorizma i već su počeli raditi na jačanju svog zakonodavstva u borbi protiv terorizma”, kazao je Stoltenberg.

Stoltenberg je više puta u toku konferencije za medije odbio govoriti o konkretnim aktivnostima na borbi protiv terorizma, pozvao se na dogovor i tekst koji je usaglašen koji govori o borbi protiv PKK, PYD i FETO, ali i da u tom pogledu mora biti uzajamne saradnje.

Finska i Švedska će biti prisutne na samitu kao zemlje partneri, ali neće učestvovati u drugim sesijama. Njima će se pridružiti kasnije kada se potpiše dogovor o pristupanju odmah nakon ovog samita.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo