6°C
Mostar 9°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 10°C
Bihać 6°C

15.08.2022 / 16:00 Regija - Bajram Begaj

Predsjednik Albanije: Završetak dijaloga obostranim priznanjem Kosova i Srbije

Predsjednik Albanije: Završetak dijaloga obostranim priznanjem Kosova i Srbije
Foto: Reuters
Predsjednik Albanije Bajram Begaj rekao je u Prištini da bi završetak dijaloga između Kosova i Srbije trebalo da bude "obostrano priznanje u središtu sveobuhvatnog sporazuma" i dodao da su to ranije kazali i američki predsjednik Džozef Bajden i nemački kancelar Olaf Šolc.

„Cijenim poziciju predsjednika i Vlade Kosova u nastavku dijaloga sa Srbijom kao jedinom načinu da se jasno stavi do znanja da je realnost nezavisnog Kosova nepovratna i nepromenljiva“, rekao je Begaj nakon susreta sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

Naglasio je da treba nastaviti blisku i intenzivnu saradnju Vlada Albanije i Kosova kako bi imali mjerljive rezultate u ostvarivanju sporazuma koje su potpisale dvije vlade.

„Moramo iskoristiti naše ekonomske potencijale. Koraci koji su već preduzeti da bi se olakšao prekogranični promet za ljude, robu, pravi su koraci za prioritetne investicije. Moramo iskoristiti prednosti evropskih i regionalnih integracionih procesa i mehanizama da materijalizujemo naše zajedničke projekte. Veoma važan bilateralni aspekt je onaj u oblasti obrazovanja i kulture“, rekao je on.

Begaj je kazao da Albanija podržava članstvo Kosova u NATO-u i u svim međunarodnim organizacijama, kao i proces liberalizacije viza za građane Kosova.

Ocjenio je da su nacionalna bezbjednost, energetska nezavisnost, pandemije i mnoge druge oblasti od prioritetnog značaja i da je „kao nikada do sada neophodna saradnja dvije zemlje“.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je rekla da će Kosovo do kraja ove godine podnjeti zahtjev za status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i da na tom putu računa na iskustvo i profesionalizam Albanije.

Po njenim riječima, važno je da Kosovo i Albanija imaju sporazum o zajedničkoj odbrani „kako bi mogli da reaguju na recipročan način u slučaju napada na jednu od te dvije zemlje“ izatražila podršku u integracionim procesima Kosova.

„Svi mi na Kosovu smo srećni zbog dostignuća Albanije i računamo na vašu podršku. Albanija je dala bezrezervnu podršku Kosovu, jer je naš glas tamo gdje nismo zastupljeni. Tokom vašeg vođenja, vjerujemo da će Albanija nastaviti da bude naš glas tamo gde joj se pruži prilika. Naš strateški cilj ostaje članstvo u EU i NATO“, kazala je ona.

Povodom situacije na sjeveru Kosova, Osmani je kazala da su institucije posvećene radu u punoj koordinaciji sa međunarodnim partnerima.

Ona je ocjenila da je „Srbija ta koja koristi ratnohuškačku retoriku u odnosu na Kosovo, ali i postupke koji narušavaju mir i stabilnost“.

„Očekujemo jasne signale od EU u odnosu na Srbiju, da to zaustavimo“, dodala je Osmani.

Begaj se danas susreo sa predsjednikom kosovskog parlamenta Gljaukom Konjufcom i premijerom Aljbinom Kurtijem.

(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo