9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

19.08.2022 / 10:09 Svijet - Velika Britanija

Štrajkovi obustavili javni saobraćaj u Londonu, radnici nezadovoljni platama

Štrajkovi obustavili javni saobraćaj u Londonu, radnici nezadovoljni platama
Foto: Vijesti.ba

Javni saobraćaj u Londonu zaustavljen je u petak jer su radnici u željezničkim i autobuskim preduzećima započeli štrajk zbog plata i uslova rada, što predstavljha posljednji u nizu štrajkova ovog ljeta dok dvocifrena inflacija "izjeda" plate.

Sve londonske podzemne i nadzemne željezničke linije su obustavljene ili djelomično obustavljene, a desetine autobuskih linija na zapadu grada su prekinute, saopćio je Transport for London (TfL).

Deseci hiljada radnika iz šire nacionalne željezničke mreže napustili su radna mjesta u četvrtak, a to će učiniti ponovo u subotu.

Putnici širom zemlje već su pretrpjeli smetnje zbog štrajkova u željeznici ove godine, koje organiziraju sindikati tražeći bolje plate i uslove za svoje članove zbog rastućih troškova života uzrokovanih inflacijom .

Podaci pokazuju da je inflacija u julu iznosila 10,1 posto, što je najviše od februara 1982. godine, jer su rastući troškovi energenata kao rezultat ruske invazije na Ukrajinu pogodili potrošače direktno kroz račune njihovih domaćinstava, a indirektno kroz povećanje cijena hrane.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo