9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

19.08.2022 / 14:13 BiH - Saopćenje

Reis Kavazović posjetio Ambasadu države Kuvajt u BiH

Reis Kavazović posjetio Ambasadu države Kuvajt u BiH
Foto: FENA

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović je sa otpravnikom poslova ambasade Države Kuvajt u BiH Hamadom bin Eidanom, razgovarao o unapređenju saradnje i prijateljstva između Islamske zajednice u BiH i Kuvajta.

Reis Kavazović je istakao veliku ulogu Kuvajta - države, vlade i naroda - i njegovih humanitarnih organizacija koje su tokom rata, ali i u cijelom postratnom periodu sve do danas, pomagale izgradnju infrastrukture Islamske zajednice i mnogih drugih projekata od općeg društvenog značaja.

- Zahvaljujući i velikoj pomoći Države Kuvajt, kuvajtskih institucija, humanitarnih organizacija i pojedinaca. Obnovljeno je mnogo džamija, izgrađeno više dječjih obdaništa, unaprijeđen rad islamskih škola (medresa) i u mnogim segmentima olakšan život bosanskom čovjeku. Velik broj naših đaka i studenata imao je kuvajtsku stipendiju. Sve je to značajno približilo naše narode i dodatno produbilo prijateljske i bratske osjećaje među njima - kazao je reisul-ulema.

Podsjetio je da je IZ u BiH aplicirala u Kuvajtu za mnoge projekte, te, kako je kazao, “uvijek smo nailazili na pruženu ruku i otvoreno srce”.

Reisu-l-ulema je zahvalio i Hamadu bin Eidanu lično na velikoj posvećenosti dobrobiti BiH i uspostavljanju srdačnih i bliskih odnosa s bosanskohercegovačkim građanima.

Reisul-ulema je čestitao i pritom izrazio lični ponos, što je generalni sekretar Ujedinjenih nacija ranijem emiru Kuvajta uručio zahvalnicu kojom se priznaje emirova uloga kao vođe i podržavaoca humanitarnog rada UN-a, javlja MINA.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo